Националната програма за пълно енергийно обновяване осигурява 1 млрд. лв. за саниране на жилища

Около 330 хил. семейства само в София ще получат през 2015 г. за първи път възможност да санират напълно безплатно панелните си жилища, пише в. "Преса".

Парите се осигуряват от Националната програма за пълно енергийно обновяване, която ще бъде реализирана през 2015 г. Тя ще обхване 1,123 млн. апартамента в над 70 000 панелни и ЕПК блокове в страната, като от бюджета са отпуснати 1 млрд. лв. за целта.

Прогнозите са прекалено оптимистични

Според специалисти, цитирани от Би Ти Ви, обаче, отпуснатите средства ще стигнат за санирането на едва 0.3% от панелните жилища в България.

От Асоциацията за изолации в строителството казват, че при 1 млрд. лв. отпусната държавна помощ и взимане като пример на едно средностатистическо панелно жилище от 60-70 квадратни метра, при средна цена от около 100 лева на квадратен метър за саниране излиза, че по новата програма могат да се обновят около 1500 жилища или максимум 200 блока.

Условия за кандидатстване

Едно от задължителните условия за желаещите да санират апартаментите си е да учредят сдружения на собствениците по Закона за етажната собственост и да регистрират БУЛСТАТ. Следващата стъпка е да подадат заявление пред общината за участие в програмата.

В националната програма за саниране може да се включи всеки блок, който има не по-малко от 36 жилищни обекта. Кооперациите с по-малко от 36 апартаметна без значение дали някой от тях вече е саниран или е със сменена дограма могат да кандидатстват за средства от новата програма "Региони в растеж", по която са заделени 300 млн. лева за саниране.

Ако има апартаменти с вече изградена изолация, която обаче не е достатъчно дебела, тя се надгражда. Също така трябва целият блок да се боядиса в един цвят. Затова независимо дали блокът е частично саниран, той също ще може да участва, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.