През следващия период програма "Региони в растеж" ще покрива 100% от ремонта

Програмите за Саниране на стари сгради с финансиране от ЕС вече ще покриват всички разходи. През следващия период програма "Региони в растеж: 2014 - 2020 г." ще покрива 100% от ремонта на старите сгради. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по време на форум, организиран от Камарата на строителите в България, пише в. "Преса".

Тромавите процедури от предния период на програмата

По действащата към момента програма за саниране (2007-2013 г.) Европейският съюз поема 75% от разходите, а собствениците осигуряват останалите 25%. Тежките процедури обаче забавиха ремонтите и досега санирани са едва две сгради. Финансово програмата може да покрие санирането на 120-150 блока според оценки на специалисти.

Програмата през следващия период се очаква да е много по-опростена в частта си с кандидатстването. Водеща роля нов фонд за жилищно обновяване, който в момента се създава, а не както до сега Министерство на регионалното развитие. Фондът ще превежда парите към общините, които ще отговарят за целия процес по обновяване на сградите.

Предвидени средства

До 2020 г. по "Региони в растеж" за енергийна ефективност на жилищните сгради се предвиждат 352 млн. лв., каза Лиляна Павлова. Отделно правителството ще се опита да привлече пари от новата инвестиционна програма на ЕК. Държавата също ще осигури средства. Идеята е да съберем 1 млрд. лв. за саниране до 2020 г., каза Павлова.

"В приетия от Министерския съвет проектобюджет за 2015 г. няма перо за енергийна ефективност, за да не се увеличава допълнително дефицитът. Държавата обаче ще отпусне гаранции и така програмата реално ще започне", обясни Лиляна Павлова.