На борда е останал само екипажът на "Норман Атлантик"

Всички пътници от запалилия се гръцки ферибот са евакуирани, останал е само екипажът, каза италианският премиер Матео Ренци,  цитиран от ДПА. 

Междувременно още четири тела бяха открити в ледените води край горящия ферибот "Норман Атлантик", съобщи гръцкият министър по морските въпроси Милтиадис Варвициотис, цитиран от АФП. Националността на жертвите все още не е установена.

Продължават акциите по спасяването на пътниците на запалилия се ферибот "Норман Атлантик", като още двама българи са били изведени на безопасно място, предаде Нова телевизия.

Трудности в спасителните акции

Спасителната операция е много трудна и върви бавно заради изключително тежки климатични условия. Заради бурното море спасяването става само по въздух от два италиански и два гръцки хеликоптера, които взимат по двама пасажери на курс, тъй като обилният пушек пречи на работата им.

Регистрираният в Италия ферибот се е запалил в неделя сутринта. На борда му е имало с 422 пътници и 56-членен екипаж, като вече над 200 души от тях са спасени и изведени на сигурно място. Девет от пасажерите са български граждани, като до момента 4 от тях са в безопасност.

Спасени

"221 души са спасени, 257 все още остават на борда", се посочва в съобщение на италианския военноморски флот на страницата му в "Туитър".

Командването на операцията за спасяване на пътниците и екипажа на горящия ферибот е предадено на италианската страна, съобщи официалният представител на гръцката брегова охрана Никос Лангадианос.

Виж още: МнВР: 9 са българите на горящия ферибот

В момента се правят опити фериботът да бъде изтеглен до пристанище Вльора в Албания.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.