Таханът е хранителен продукт, получен чрез смилане на сусамови семена. Има полутечна консистенция

Съществуват два вида тахан - от белени и от небелени сусамови семена, разказва Kulinaria.bg

Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, в замяна на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвян от смесица на двата вида. Тахан, приготвен само от белен сусам, се нарича бял тахан.

Виж още: Лек за стомаха, панкреаса и кръвоносните съдове

Таханът е изключително богат на витамини (преди всичко B1, B2 и B6) и калций (783 мг на 100 г - почти пет пъти повече от кравето мляко), поради което е важна храна за вегани и вегетарианци.

Сусамовият тахан съдържа:

Белтъчини - приблизително 20%
Растителни масла, олеинова и линолова киселина - 50%
Захариди - приблизително 16%
Влакнести вещества - около 9%
Витамините А, В1, В2, В3, В6, и Е

Виж още: За безценните качества на нара

Здравословни ползи от тахана:

Народната медицина определя тахана като истински еликсир за общото здравословно състояние на организма.

Приеман сутрин на гладно по 2-3 с.л., той е отлично средство за протекция на стомашно-чревния тракт.

Високото съдържание на калций го прави отлично средство за профилактика на костно-мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Виж още: Защо черешите са полезни

Семената сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот. 

Веществата, съдържащи се в ароматната подправка, облекчават състояния като:

ревматоиден артрит;
астматични пристъпи;
мигрена;
болести на кръвоносната и сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт);
предменструален синдром;
остеопороза;
депресия.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами