Обличането с нацистка униформа в някои държави в Азия не е голям проблем и дори е модерно сред разбунтувалите се тийнейджъри

Ако в Европа или САЩ, въпреки сериозните националистически и дори ксенофобски настроения, ученик се яви в училище облечен като генерал от SS, ще стане проблем. В някои части на Азия това би било просто пореден ден в училище.

Някои азиатски държави като Тайланд, Тайван, Южна Корея и Япония имат странна привързаност към нацисткия режим в Германия, като Адолф Хитлер се е превърнал в поп икона за редица подрастващи там. 

Наскоро училищен парад в Тайван с тема нациска Германия доведе до сериозен международен отзвук и впоследствие до оставка на директора на училището и публично извинение.

На самия парад ученици в нацистки униформи дават поздрава "Хайл Хитлер", а пред тях има картонен танк с маркировка на германските сили от Втората световна война. Според местните медии това бил парад, на който учениците трябвало да се облекат като герои от популярната култура.

 natsistki parad v tayvansko uchilishte

Преди два месеца пък Сони Мюзик трябваше да се извини публично заради момичешката група Keyakizaka46 от Япония, в чийто стайлинг попадат облекла твърде много приличащи на униформите на SS. Това обаче не е първият подобен случай. През 2014 г. друга момичешка група от Южна Корея - Pritz, трябваше да се извинява публично за вида си - черни тениски с червени ленти на ръкавите, доста приличащи на нацистки униформи. 

Азиатските ученици възприемат именно по този начин Хитлер и нацистите - като герои от популярната култура. В обучението на децата от азиатските държави Германия при Хитлер няма тази негативна конотация, както в Западния свят, по простата причина, че там не се учи толкова за Втората световна война в аспектите, които познаваме ние. 

За държавите от региона Втората световна война не опира толкова до нацизма и Хитлер, колкто до имперските амбиции на Япония по това време. От тази гледна точка и самият нацизъм не се разглежда особено сериозно. Също както в Европа и САЩ се пренебрегва японската експанзия по време на войната. 

Така нациските облекла и визии по-скоро влизат в графата на пънкарските одежди на децата, въставащи срещу установения ред и правилата и нямат тази политическа и историческа тежест. Пример за това е и появилият се термин Nazi Chic - използване на картини и облекло, свързващо се с нацизма, но без реална връзка с идеологията му. Напротив, това са най-често подрастващи с възгледи срещу статуквото и установения ред. Реално в общия случай става по-скоро въпрос за деца, незапознати с историята от гледна точка на Европа и САЩ. 

Teniska s hitler kato teletabis v tayland

Така на практика образът на Хитлер в азиатските страни се свежда до лице на пънк културата, както за Западния свят е Че Гевара. И подобно Че Гевара, и Хитлер се превръща в оръжие на маркетинга. От чай срещу запек до пилешки крилца в стил KFC (само че не с полковника, а с Хитлер). Сегмент в шоуто на Джон Оливър, разглеждащ фиксацията на младите тайландци по Хитлер показва дори невероятни образи като тениски с Хитлер като панда и Хитлер като телетъпис.

Запитани обаче защо не е проблем да носят нацистки костюми, но е проблем да сложат тениска с Мао Дзъдун, учениците отговарят просто - "Хитлер не е победил. Затова не е проблем". 

Източник: Си Ен Ен