Колко е оптималното време, нужно ни, за да си починем качествено

Хората се връщат след почивка депресирани и уморени, защото първо, отпуските са кратки и второ, през това време трябва да свършим много неща. Характерно за българина е, че натоварва почивката си с много големи очаквания. Това коментира психиатърът д-р Веселин Герев пред Нова телевизия.

Няма формула колко дълга трябва да е почивката на човек, за да се отмори, това зависи от неговия динамичен стил или биологичен часовник.

По думите му е хубаво човек да почива четири седмици. 

Виж още: Как да се адаптираме към работата си след отпуска

"Трябва една седмица за нагласа към режим на почиване, две седмица за самата почивка и около седмица за психическа подготовка за работата", обяснява той.

„Ние разчитаме единствено на голямата отпуска, за да почиваме, което е грешно", допълни д-р Герев. „Човек трябва да почива пълноценно и в събота и неделя. Не е необходимо да прави големи пътувания, достатъчно е да се занимава с неща, които са му приятни. Това ужасно много разтоварва психиката. Просто трябва да сменяме дейностите, което обаче не умеем да правим. На работа мислим за почивката, а на почивката - за работа. Това играе лоша шега", обяснява още психиатърът.

Виж още: 7 сигнала, които тялото ни дава, че трябва да намалим оборотите

След дългата почивка от последните дни на хората ще са им нужни около два дни, за да се настроят в работен режим, а работната седмица е по-кратка, така че бързо ще дойде уикендът.

Източник: Нова телевизия