Септември е тук, а с него отминава и сезонът на отпуските. Ето как да запазим ползите от лятната почивка и да си спестим стреса от връщането на работа

Благоприятното въздействие на почивката върху здравето и благополучието започва да избледнява едва половин месец след завръщането ни към ежедневните задължения, според психолози.

Фактът, че ефектите от отпуската са краткотрайни, показва необходимостта да почиваме по-често през годината, за да запазим нивото на здраве и благополучие високо.

Изследвания показват, че дължината на почивката не е от съществено значение.

Важни са свободата в избора на занимания, откъсването от ежедневните ангажименти, натрупването на приятни емоции и спомени - дори ако не всеки ден е изпълнен с вълнение или релаксация.

Други учени установяват, че 35% от хората, които се завръщат на работа след отпуск, изпадат в необяснима депресия, определяна като следваканционен синдром.

Виж още: Няколко съвета как да запазим форма след отпуска

Причините са основно психологически - хората очакват с трепет лятната си почивка, а краят и връщането към сивото ежедневие ги демотивират и потискат. Затова специалистите съветват да си осигурим плавен преход от почивката към всекидневните професионални ангажименти.


Бийонсе на море с малката Блу Айви

За да избегнем депресията, трябва да се върнем към обичайния ритъм на ставане от сън, хранене и активност пет дни преди да тръгнем отново на работа.

Нека видим няколко съвета, които ни дават психолозите: 

Върнете се на работа в четвъртък

Не е препоръчително да се върнете на работа в понеделник или вторник, защото попадането изведнъж в заплетените трудови проблеми до края на седмицата може да ви накара да се чувствате така, все едно изобщо не сте си почивали. Най-добре е да започнете работа в четвъртък. Така ще имате време да разгледате само първостепенните задачи и да си съставите план за действие, който да обмислите през почивните дни.

Не се опитвайте да работите на максимум от първия ден

Връщането към обичайните ни дейности изисква малко време. Нищо по-нормално от това! Рискувате да хвърлите много енергия в това да се справите с всичко от първия ден, след което настъпва бърза преумора. А и какво ще правите през следващите дни? 

Не се гневете - насочете положителните си емоции, натрупани по време на отпуска, в правилната посока. Първият ден е най-труден, защото на организма ви му е необходимо време за психологическа и физиологична пренастройка и адаптация към позабравения ритъм. Заемете се най-напред с нещо, което ви доставя удоволствие, или поне с това, което е по-лесно - например отговорете на многото писма. Така ще можете да подредите и предстоящите си задачи и да се захванете с всичко по приоритети, за да не се претоварите рязко.

Не се опитвайте да възстановите режима си отпреди отпуската веднага

По време на отпуска си сте спали до късно и изведнъж трябва да ставате в 6 или 7. Прекарвате цял ден на работа, а вечерта - тичате за покупки и за домашните си грижи. Резултатът е умора, недоспиване, понижена продуктивност. Не само работния ви режим, но и целият ви дневен ритъм има нужда да се настрои, преди да се заемете със задачите си пълноценно. 

Адаптиране

Поставете си цел, която ще достигнете с извършването на точно определен обем работа. Това трябва да е награда за вашия труд - може би някаква отдавна мечтана покупка... Можете при събуждането си сутринта да си кажете: "Ако днес работя добре, довечера непременно ще си купя онази блузка от разпродажбата - с нея ще съм неотразима!"

Не преминавайте от жега към студ

Септември е чудесен преходен месец от летните жеги към студените октомврийски дни. Не се затваряйте в офиса и не удължавайте безкрайно работното си време - все още можете да обядвате навън или да правите разходки, а това помага преходът ви от отпускарския летен сезон към зимата да е по-плавен и ви спасява от депресия.

Прогнозата за времето също е благоприятна, така че - след работа не се прибирайте веднага вкъщи.

Не се връщайте към лошите си навици

Познато ли ви е? По време на отпуска сте изпълнен със свежи идеи как да подобрите начина си за живот, но връщайки се, старите навици незабавно вземат превес. Причината е, че стресът е прекрасна почва, върху която никнат лошите ни привички. Още на първия ден в офиса пропускате обяда, пушите, хапвате сандвич, скърцате със зъби, но работата някак все не върви... 

Не оставяйте паразитните мисли какво не можете вече да правите да ви завладеят, бъдете активни и не забравяйте да редувате рутинните си задачи с дейности, които ви носят удоволствие. Това понижава стреса и ще ви помогне да не се върнете към лошите си навици. 

Не бъдете нетърпеливи

Спомнете си как по време на отпуска 10 минути с усмивка на уста чакахте сервитьора да донесе вечерята. Тогава 10 минути не са ви се стрували толкова изнервящи. Пренесете това настроение в офиса и останете "дзен". 

Не вземайте нови решения

Връщате се от отпуск ентусиазирани, че "от днес всичко ще се промени" или напротив - последните новини в работата отново ви напомнят, че трябва да се променяте, да надминавате себе си, да се приспособявате към нови обстоятелства. Разбира се, че трябва, но и големите решения могат да почакат още няколко дни. 

След всичко основният съвет на психолозите звучи така: бъдете търпеливи и убедени, че само след няколко дни всички неща ще си дойдат на местата. А ако и това не помага - започнете да планирате следващата си почивка.

Източници: mamatatkoiaz.bgprofit.bgrozali.comzaneya.com