Според наблюдатели "Майкрософт" прескачат деветката, за да се разграничат от досегашната си операционна система Windows 8, която мнозина смятат за провал

Много от новостите във версия 10, анонсирани от "Майкрософт" в последния ден на септември, са насочени към бизнеса. Включилите се в програмата за разработчици и ентусиасти Windows Insider имат възможност да изпробват предварителната версия на Windows 10 на http://preview.windows.com.

Новата операционна система ще може да се адаптира към устройствата на потребителите - независимо дали става дума за конзола Xbox, компютър, таблет или телефон.

Междувременно основателят на софтуерния гигант запазва мястото си начело на 400-те най-богати американци. Според сп. "Форбс" състоянието на 58-годишния Бил Гейтс се изчислява на 81,1 млрд. долара, значително повече спрямо втория в класацията Уорън Бъфет, който има 67,6 млрд.

Операционната система Windows е ползвана от около 1,5 млрд. потребители по цял свят. Версия 10 ще бъде пусната официално след около година, когато се навършват и 40 години от основаването на "Майкрософт".