Музиката има способността да подобрява когнитивните функции на мозъка

Музиката има доказан благотворен ефект, особено когато се налага да се отпуснем и да възприемем нова информация. Оказва се обаче, че тя действа положиелно и върху развитието на когнитивните способности у деца и тийнейджъри.

Това показват резултатите от ново изследване на института Ротман в Канада. Учените открили, че ефектът на изучаването на музиката върху когнитивните способности на е по-продължителен и обхваща не само младите хора, съобщава "Дейли мейл".

Музиката подмладява мозъка

Проучването обхванало 20 души на възраст между 55 и 75 години в добро здраве, които нямат проблеми със слуха. Сред тях 10 били музиканти и 10 участници без музикално образование. Те били снабдени със слушалки, с които чули части от диалози, обяснява сайтът Thehealthsite.com

През това време учените изследвали мозъчната им активност посредством електроенцефалограми, които позволяват да се проучи електричната активност в мозъка в отговор на външни стимули. Резултатите показват, че дадените от мозъците на музикантите неврофизиологични отговори са много по-точни.

Видео: Да нарисуваш музика с огън

"Установихме, че тези отговори са два-три пъти по-прецизни у музикантите в сравнение с немузикантите”, заявяват авторите на изследването и допълват, че мозъците на музикантите им осигуряват по-ясна, по-прецизна и по-подробна "картина" на диалога, а с това вероятно може да се обясни защо те разбират по-добре посланията".