Хранителният режим може да засегне, освен здравето, и външния вид. Няколко промени обаче, свързани с хранителните навици, могат да съхранят младостта на кожата и здравето на организма

Какъв е основният подход? Хранете се по-добре, категорични са експертите. 

Нискокачествените храни, пример за които са съдържащите трансмазнини, причиняват възпаление, а процесът на стареене в основата си е хронично възпалително състояние. Това обяснява Тимъти Харлън от Университетското училище по медицина в Тулейн, Ню Орлиънс, САЩ, цитиран от Puls.bg. Той е убеден, че човек може да изглежда по-възрастен, отколкото всъщност е, само защото се храни неправилно.

Виж още: Д-р Тихомир Малчевски: Как да се грижим за кожата си в прехода между сезоните

Така например консумацията на прекомерни количества захар и преработени въглехидрати като макаронени изделия, хляб може да доведе до увреждане на колагена в кожата, който поддържа еластичността й и предотвратява появата на бръчки. 

Още повече, че тези храни застрашават цялостното здраве тъй като повишават риска от развитие на заболявания като сърдечносъдовите и диабет. От друга страна, консумацията на плодове и зеленчуци може да бъде полезна за кожата.

Кои храни да ограничите?

Картофен чипс и пържени картофи. Всичко, което е дълбоко пържено в мазнина, може да допринесе за възпаленията в организма. Особено избягвайте трансмазнините, тъй като те повишават "лошия" и понижават ""добрия" холестерол, което покачва и риска от сърдечно заболяване. 

Хидрогенираните мазнини и растителните мазнини също трябва да се избягват. Към този списък може да включите и поничките и всички други сладкиши. Те съдържат големи количества захар, която се свързва с появата на бръчки. 

Виж още: Заблуди за акнето

Преработените меса също не са за предпочитане. Те обикновено са с високо съдържание на наситени мазнини и имат нитрати, които също водят до възпаление. Много мазните меса също съдържат голямо количество наситени мазнини.

Умерената консумация на алкохол може да бъде полезна за сърцето, но когато тя стане прекомерна, може да навреди както на цялостното здравословно състояние, така и на кожата, ускорявайки процеса на стареене.