11 български града ще проведат събития по случай европейската "Нощ на литературата"

През 2015-та за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.

Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Кога и къде?

В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. "Оборище" и "Шипка" - Националната художествена академия, Съюза на актьорите в България, Съюза на българските художници, Националната музикална академия "Любомир Пипков", Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик" и др.

Ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо.

Програмата на събитието може да намерите на: www.noshtnaliteraturata.bg

Как започва всичко?

Инициативата е създадена у нас от Чешкия център и се провежда по примера на съществуващото вече седем години събитие в Париж, Флоренция, Мюнхен, Лисабон, Дъблин, Санкт Петербург.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България, но така също и Руския културно-информационен център, Културно-информационния център на Република Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението "София Поетики" и Фондация "Детски книги", с подкрепата на Столична община.

Източник: noshtnaliteraturata.bg