Демографския срив и множеството двойки на външното оценяване са причина над 250 паралелки в цялата страна да бъдат закрити

И тази година продължава тревожната тенденция да се закриват все повече и повече паралелки с прием след 7-и клас, и то основно в професионалните гимназии. Общо 255 паралелки в страната - с 24 повече от миналата година, остават с нулев прием след 7-и клас заради липса на ученици. 

Освен тях още 166 паралелки с прием след 8-и клас също не са успели да намерят нужния брой младежи. Това показват данни на просветното министерство, съобщава в. "Сега".

Според данните от регионалните управления по образованието към 5 август без ученици в страната са останали 92 профилирани (езикови и математически) и 163 професионални паралелки. Увеличението спрямо миналата година при профилираните е с 3, а при професионалните - с 21, т.е. отливът от професионалното образование продължава с пълна сила.

Закрити паралелки 

Най-много паралелки се закриват в София - 57 при 34 през миналата година. От данни на РУО-София за 4-тото класиране за прием след 7-и клас става видно, че в момента има около 400 свободни места, които чакат да бъдат запълнени до 5 септември. Всъщност София е един от трите града (заедно с Благоевград и Видин), в които увеличението на закритите паралелки идва от профилираното образование. В столицата са закрити 35 профилирани и "само" 22 професионални класа. В останалите градове намалението е заради бившите техникуми.

Виж още: Все по-големи пробойни в училищното образование

Варна, която през 2015 г. закри 13 паралелки, тази есен ще загуби цели 22 свои класа заради липса на кандидати (6 профилирани и 16 професионални). Младежи не са се намерили и за още 10 паралелки в Пловдив, които също ще са с нулев прием. В Бургас на първия учебен ден ще има 16 паралелки по-малко след седми клас - с една по-малко от м.г. (2 профилирани срещу 14 професионални).

Поради липса на ученици класовете ще са по-малко и в редица други градове като Плевен и Хасково - с по 10 по-малко, Велико Търново - 7, Враца - 8, Благоевград - 9, Пазарджик - 12. Сравнително по-малко закрити паралелки има в градовете Търговище и Силистра - по 2, Ямбол и Смолян - по 4, Видин и Монтана - по 3 и др.

Не са успели да сформират нужния брой ученици и още 166 паралелки с прием след 8-ми клас, сочат данните на МОН. От тях 25 са профилирани, 122 - професионални, а 19 - непрофилирани паралелки в СОУ. Сравнението с миналата година тук е положително, защото през 2015/2016 г. нереализираните паралелки за деветокласници са били 245.

Виж още: "Цял град" ученици са емигрирали в чужбина от началото на годината

Сред закритите паралелки в София са за "спедитор - логистик", "планински водач", "радио и тв техника". Във Видин пък без деца след първото класиране са останали три паралелки - в ПМГ "Екзарх Антим I", в СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик, която е с чуждоезиков профил и паралелката в гимназия "Михалаки Георгиев" - "администратор в хотелиерството".

Във Варна са закрити всички паралелки за прием след седми клас в професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". За да запазят професии, необходими за икономиката, от школото са обединили две професии в една паралелка. Въпреки това желаещи да учат там са били само три деца. Със закрити паралелки в морския град са още професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, гимназията по химични и хранително-вкусови технологии и гимназията по горско стопанство и дървообработване.

Цяла гимназия в Перник затваря наесен врати, съобщи пък Нова телевизия. За първи път след 57 години дворът на техническата гимназия "Юрий Гагарин" ще остане празен на 15 септември. От 1 август всички преподаватели в училището са съкратени. Без работа са 13 учители и още толкова помощен персонал.

Виж още: Учениците ни зубрят, а не се учат да мислят

Причините

Демографската картина е дежурното обяснение за по-малкото паралелки. Ако през миналата година на външното оценяване след 7-и клас се явиха към 58 хил. ученици, то през тази в кампанията участваха 53 хил. младежи. 

Другата причина обаче са рекордното количество слаби оценки на националното външно оценяване по български език и по математика. 34% от седмокласниците получиха двойки по математика и 18% - по български език и литература, т.е. те не могат да участват в класирането за гимназиите след 7-и клас.

Източник: в. "Сега"