Урбанизацията води до все по-рязко намаляване на популациите на врабчета у нас

Врабчетата са неделима част от пейзажа на всяко село и на всеки град. Накацали върху жиците, прелитайки над улиците, гнездейки под стряхите. Но това може скоро да не бъде така.  

Оказва се, че през последните години популациите на врабчета у нас драстично намаляват. В градовете те са все по-голяма рядкост и числеността им се топи бързо. 

Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

"Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно", обяснява експертът Светослав Спасов пред в. "Труд".

Виж още: Новият символ на столицата

Според него заради ремонтираните фасади на сградите стават все по-малко местата за гнездене като пукнатини и дупки. Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

"Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват", обясни още експертът.

По думите му врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

Източник: в. "Труд"