Големият синигер, наричан още чичопей, победи в анкетата за птица на София

Може да не сте гласували точно за него, но големият синигер(Parus major) водеше сред 12-те номинирани и в крайна сметка беше избран за птица на София с близо 1/4 от гласовете, подадени в онлайн анкетата от 28 януари до 15 март.

В допитването, организирано от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), са се включили 8600 души. На второ място с 20% остава гугутката, която напоследък се завръща в градовете.

Трето е домашното врабче, подкрепено от 16%.

Конкурсът е част от проекта "Вижте за първи път: Летящото богатство на България", подкрепен и финансиран от фондация "Америка за България".

"Щастливи сме, че софиянци избраха един пъстър и жизнерадостен вид за символ на столицата ни.

Известен още като чичопей,

той е обичан от малки и големи", коментира Тея Иванова от БДЗП. Тя припомня, че големият синигер се среща целогодишно в София и може да се види през лятото в градинките и парковете, а в най-студените зимни дни ще гo привлечете с

хранилка, пълна със сурови семена

Ще го разпознаете лесно: главата му е черна с бели бузи, коремчето е яркожълто, а гърбът - зеленикав.

Освен че е симпатичен, големият синигер има и важна биологична роля в природата - да регулира числеността на редица видове насекоми, много от които са вредители по дърветата и другите растения, поясняват още от БДЗП.

Синигерите "се борят" и с листоминиращия молец, който унищожава кестените. Любопитен факт е, че за един ден тази птица изяжда

толкова насекоми вредители, колкото тежи самата тя

В началото на юни в Южния парк ще бъде поставена пластика на новия символ на столицата. Там ще бъде и отправната точка на маршрутите за наблюдение на птици, които ще се обозначат с информационни табла.