Предмети, истории, отпаднали сцени от филма биография за Симеон Сакскобургготски "Момчето, което беше цар”

Куратор: Светлана Куюмджиева

26 март – 17 април 2012
Откриване – 26 март (понеделник), 18,30 часа

Това не е обикновена момчешка детска стая. Сред неутралните бели мебели се открояват предмети и играчки, непривични за едно дете. Препариран койот, миниатюрна истинска пушка и макет на влакче са само част от богатия инвентар, чрез който изложбата ще въведе посетителите в детството и въображението на момчето цар и неговото "царство".

Всички тези обекти носят автентичността на малките истории във филма биография за Симеон Сакскобургготски "Момчето, което беше цар". Както и на някои от големите проблеми на българската реалност.

"Докато съществува някой, когото българското общество припознава като цар, то ще има и царство. Един филм винаги е началото на разговор..." - Андрей Паунов, режисьор на филма.

Изложбата представя реквизитни предмети и открояващи се епизоди (повечето непоказвани досега) от документалния филм "Момчето, което беше цар" - една картина на сантименталната и противоречива носталгия по бившия цар и бивш министър-председател на България.

В детската стая на момчето цар ще видим отделни кратки сцени, от абсурдно-смешни до реалистично-трагични, появяващи се на екрана на компютър, във фотографска рамка, музейна витрина, отворено чекмедже.

Многостранните материали и истории, събрани от екипа на филма по време на 4-годишното им проучване, разкриват удивително откровен портрет на съвременното българско общество. Цар Симеон - човекът, заел българския престол на пределно крехка възраст и малко след това изселен със семейството си от комунистическата власт - се превръща в обект на митове, идеали и надежди, които имат различни и често абсурдни проявления.

Изложбата се фокусира върху личностите и историите зад кадър като извадки на най-типичните черти и слабости на обществото ни.

"Детството ми беше щастливо... Почти като в приказките. До деня, в който баща ми почина", разказва царят. Останал в спомените на едно поколение като обичания и жизнерадостен Симеончо, очакван като месия и освободител години наред, биографията на този човек се превърна в събирателен образ на много съществени трансформации през последните 60 години. 

Галерия "Кредо Бонум" (Credo-gallery.bg) се намира в София, ул. Славянска 2.


Вижте по-голяма карта