На 57 години режисьорът на "Титаник" и "Аватар" стана първия човек от половин век насам, който се гмурна с подводница до Марианската падина

Джеймс Камерън е не само автор на някои от най-касовите филми на всички времена и носител на три награди "Оскар". Той е и изследовател, но за разлика от други свои колеги, които са вперили поглед нагоре и се записват за космически туризъм, се е насочил в обратната посока - към океанските дълбини.

В ранните часове на този понеделник режисьорът на "Титаник" и "Аватар" предприе вероятно най-голямата си авантюра, сравнима само с финансовия риск, който е поемал с високобюджетните си филмови продукции.

Камерън се спусна съвсем сам до най-дълбоката точка в Океана -

Марианската падина, в ултрамодерна едноместна подводница. Пътуването му дотам продължи малко над два и половина часа.

Спускането на подводницата в ранните часове на 26 март 2012 г. Снимки от експедицията DeepSea Challenge: Марк Тисен / Нашънъл джеографик

Експедицията му, осъществявана съвместно със спонсора "Ролекс" и Националното географско дружество на САЩ, e под наслов DeepSea Challenge - от дълбочината Чалънджър (Challenger Deep), най-дълбоката точка в Световния океан.

Тя на свой ред е кръстена на кораба "Чалънджър", който пръв я проучва в средата на ХХ век.

11-километровата дестинация в западната част на Тихия океан, край остров Гуам, е била достигната в понеделник сутринта, а Камерън останал долу около три часа, двойно по-кратко от планираното.

Само двама души са слизали до Марианската падина преди - лейтенантът от американските ВМС Дон Уолш и швейцарският изследовател Жак Пикар с батискафа "Триест" през 1960 г.

Техният престой долу продължил двайсетина минути. Върнали се без снимки, защото подводният съд размътил водата и намалил видимостта.

Ветеранът Уолш бе част и от сегашната експедиция, като стана един от първите, поздравили Камерън след завръщането му на повърхността.

Подводницата DeepSea Challenger е от типа "вертикално торпедо", високотехнологична разработка, усъвършенствана в продължение на

осем години от екип учени и инженери

Оборудвана е с 3D камери и механична ръка, с която се събират проби от океанското дъно.

Тя се гмурва надолу вертикално, а пътникът вътре разполага с минимално пространство и стои с прибрани крака и ръце. Дължината й е 7,3 метра, а кабината представлява сфера с диаметър малко повече от метър.

В миналото Камерън е слизал под вода до останките на потъналия "Титаник" в Северния Атлантик, които се намират на 3800 м дълбочина, около 1/3 от разстоянието до Марианската падина.

В официалното съобщение в сайта на "Нашънъл джеографик" се казва, че подкрепа за успешния финал на експедицията оказал и съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън, който предавал в "Туитър" от борда на яхтата си "Октопус".

Именно негов хеликоптер забелязал първи капсулата с Камерън на борда да изплува на повърхността.