Японските вишни във Вашингтон, дарени от Токио преди век, разцъфтяха с първия ден на пролетта, когато започна и фестивалът им, който продължава до края на април

Пикът в цъфтенето на японските вишни в американската столица тази година е между 24 и 31 март, но фестивалът (National Cherry Blossom Festival), рекламиран като най-мащабната пролетна проява в САЩ, продължава пет седмици до 27 април, с разнообразна програма. 

През 2012 г. се навършва столетие от дарението, което Токио прави на Вашингтон. Любопитно е, че близо 100 от оригиналните 3000 дръвчета са все още на мястото си край Приливния басейн благодарение на грижите, полагани от Службата по националните паркове (NPS.gov/cherry).

По случай юбилея жителите на града са призовани да украсяват своите автомобили, витрини, офиси, чанти и какво ли още не с юбилейните стикери с розово цветче (вж. снимки във Flickr), а емблематични сгради в града се осветяват в розово.

Междувременно през март другаде, включително в Белия дом, разцъфнаха и магнолиите, които, както се вижда от снимката, са чудесен фон за брифингите на открито, давани от президента Барак Обама.