Във финалните си дни София филм фест 2012 предлага няколко тематични прожекции, придружени с чаша вино и шансони плюс открит урок по дегустация на 1 април

Кой е първият филм, за който се сещате, когато стане дума за вино? Един от възможните отговори е българският "И Господ слезе да ни види" (2003) на реж. Петър Попзлатев по разкази от Станислав Стратиев.

Макар и не директно посветен на темата, в кулминационната сцена от чешмата потича вино, а французинът Франсоа, попаднал в българско село (по подобие на актуалния "Чужденецът"), възкликва: "Каква държава!"...

Други пет ленти, свързани с виното и гурме културата, са включени в панорамата "Кино и вино", която е сред финалните акценти от тазгодишния София филм фест.

Към всеки от тях пълнолетните зрители могат да опитат различно вино от специалната селекция на "Домейн Бойар", а в неделя, 1 април, от 13 ч. в  зала "Мати’Д" в НДК е организиран и курс по дегустация (безплатен, но с предварително записване, тъй като местата са ограничени). 

Отделно прожекцията на "Едит Пиаф: Живот в розово" в кино "Люмиер" (18,30 ч. в четвъртък, 29 март) ще бъде последвана от шансон парти в "Студио 5" от 21 ч. - с Вера Шандел от "Сантиментал суингърс" и Ангел Заберски-син.

Именно с този филм Марион Котийар бе отличена с "Оскар" за превъплъщението си в прочутата френска певица.

Същата актриса играе и в друго заглавие от програмата "Кино и вино" - "Добра година" на реж. Ридли Скот. Там Ръсел Кроу е британски инвестиционен банкер, наследил къщата и лозето на чичо си във Франция, където е прекарал голяма част от детството си. 

Ридли Скот и Марион Котийар представят филма "Добра година" в Париж

Героят му решава да ремонтира имота, за да го продаде, но спомените, една красива жена и млада американка, която твърди, че е негова незаконна дъщеря, го карат да промени плановете си...

Прожекция с чаша вино: 31 март, събота, 18 ч., Дом на киното

"Средиземноморска диета" пък е испански филм на реж. Хоакин Ористрел. Героинята му София, пораснала в кухнята и сред масите в ресторанта на родителите си, се влюбва в двама мъже едновременно. С единия от тях - стабилния Тони, създава семейство и имат три деца. Тя обаче обича с цялото си сърце и Франк - артистичен, чаровен и изтънчен готвач, с когото открива магията на висшата кулинария.

Прожекция с чаша вино: 31 март, събота, 16 ч., Дом на киното

Освен в събота, прожекции има и в сряда, а началото е с "Мондовино" на Джонатан Носите - документален филм, който проследява сагата на винарския бизнес, разпростираща се на три континента:

борбата за наследство на свръхмогъщите милиардери в долината Напа

в щата Калифорния, съперничеството на две аристократични династии във Флоренция и конфликтите между три поколения в едно семейство от Бургундия, които се борят да запазят своите няколко хектара лозя.

Прожекция с чаша вино: 28 март, сряда, 18 ч., Дом на киното

"Отбивки" е друг филм, за който се сещаме веднага щом стане дума за кино и вино. Режисьорът му Александър Пейн спечели с него първия си "Оскар" за адаптиран сценария - успех, повторен тази година с "Потомците". 

И този филм ни изпраща в долината на вината в Калифорния по време на ергенската седмица на Джак (Томас Хейдън Чърч) и приятелят му от детинство Майлс (Пол Джамати), а една от женските роли изпълнява популярната от сериала "Анатомията на Грей" Сандра О.

Прожекция с чаша вино: 28 март, сряда, 20,30 ч., Дом на киното