В съботната вечер, от 20,30 ч., угасете осветлението за час, за да се присъедините към глобалната екоинициатива, започнала в Сидни - или елате на шествието на WWF в София

У нас миналата година в Часът на земята се включиха 47 града, а сега, по актуална информация от Световния фонд за дивата природа WWF в България, броят им ще е поне 73.

Местните власти са обещали да угасят на 31 март вечерта фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници за един час, но уличното осветление ще продължи да свети от съобръжения за сигурност. Магазини и хотели също се присъединяват към кампанията.

Началото на екоинициативата е в Сидни, Австралия, през 2007 г., а през 2011-а Часът на Земята стана най-мащабната доброволческа акция в света с участието на обикновени хора, фирми и държавни институции - над 1,8 млрд. души в 135 държави и 5251 града.

Официалният международен клип за кампанията тази година

В София по време на самата акция WWF прави шествие до НДК, което започва в 20,30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" и ще премине по "жълтите павета" и бул. "Витоша".

Заповядайте с фенери, челници и свещи,

дори с велосипеда си, като спазвате правилата за безопасност, призовават организаторите. Участниците ще имат възможност да видят и истински сериен електрически автомобил.

Тази година посланици на Часът на Земята 2012 у нас са музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов, актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова.

Послание в подкрепа на инициативата записа и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В световен мащаб сред известните лица в кампанията на WWF са президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите,

супермоделът Миранда Кър

и холандският астронавт Андре Кайперс (директно от Международната космическа станция), а бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор ще изпрати видеопослание от Антарктида.

Тази година Часът на Земята използва YouTube, за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства към целия свят, като зададат въпроса "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?".

В тв клипа на българската кампания Калин Вельов обещава да използва велосипед при пътуванията си в града, а Мартин Заимов ще споделя пътуването с електромобил до работното си място с други хора.

Крепостта в Хирошима, Япония, в Часът на Земята 2010

Между известните сгради и забележителности по света, които ще угаснат за час тази събота, са Великата китайска стена, Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, наклонената кула в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, "Емпайър стейт билдинг" и "Таймс скуеър" в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарския водопад, операта в Сидни, най-високата сграда в света "Бурж Халифа" в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро...