Корфу, или Керкира, този прекрасен митичен остров на феакийци, има едно украшение, свързано със световната история - двореца "Ахилион".

Построен е в края на XIX век (1889-91 г.) от италианския архитект Рафаел Карита за императрицата на Австро-Унгарската империя Елизабет, повече известна като Сиси.

Още при влизане в двореца посетителите са запленени от изобилието от художествени творби. Впечатление правят четирите ниши, аранжирани по дизайн на италианския художник Галопи, а също и огромната картина на австрийския художник Франц Мат, показваща Ахил, който влачи тялото на мъртвия Хектор с колесницата си пред стените на ужасената Троя. 

Вдясно от главния вход се намира и портретът на Дева Мария, рисуван от Франц Мат. Самата императрица наричала тази картина "Звездата на морето" и я обвързвала с морската буря, от която се спасила като по чудо по време на едно от многобройните си пътувания.

На двата горни етажа се намират покоите на императрица Сиси и стаите на император Франц Йосиф и дукеса Мария Валерия. Всички стаи пазят личните вещи на императорското семейство и оригиналната мебелировка.

Колкото и да е красив дворецът отвътре, голямото богатство на "Ахилион" са неговите градини и живописната гледка към морето. Многобройни мраморни и бронзови статуи, повечето от които са точни копия на древногръцките скулптури на Афродита, Артемида, Хермес, Аполон, украсяват алеите на двореца. Най-важни сред тях обаче са скулптурите "Победоносният Ахил" и "Раненият Ахил".

След смъртта на императрицата през 1898 г, дворецът "Ахлион" остава пуст до 1907 г., когато е купен от германския кайзер Вилхелм II. По негово нареждане "Раненият Ахил" веднага е махнат от градините на двореца. Кайзерът, енергичен и прагматичен човек, поръчва на Йохан Гоцин да създаде нова статуя, представяща Ахил такъв, какъвто трябва да бъде помнен - триумфиращ. 

Макар и не шедьовър, "Победоносният Ахил" несъмнено изразява нарасналото самочувствие на германската нация в този период. Оригиналният надпис на пиедестала на статуята гласи: "Тази статуя на Ахил, син на Пелей, бе издигната тук от Вилхелм, един от могъщите германци, за да бъде запомнен от идните поколения". Статуята е висока 8 метра, а проблясъкът от бронзовия връх на копието на Ахил и днес служи за ориентир на местните рибари.

По време на Първата и Втората световна война дворецът служи като болница, а блясъкът му гасне ден след ден. Едва през 1994 г. той минава под покровителството на гръцката държава и е превърнат в обществен музей.

Дворецът "Ахилион" е отворен за посетители всеки ден от годината - през зимния период от 9 до 15,30 ч., а през лятото от 8 до 19 ч.