Джаза! Новината бе оповестена от ЮНЕСКО и легендарния Хърби Хенкок, а по този повод, освен подробности, ви предлагаме и три негови изпълнения - Imagine, "Рапсодия в синьо" и...

Този ден ще се превърне в празник на джаза, но и в повод хората да научат повече за това изкуство, неговите корени и влиянието, което оказва - както и да се подчертае важната му роля като средство за общуване, преодоляло различията.

Това се казва в изявление на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирано в съобщението по повод Международния ден на джаза - 30 април.

Датата бе оповестена от Хърби Хенкок,

който е посланик на организацията на ООН за образование, наука и култура, ръководена от българката. Легендарният музикант вижда тази инициатива като

своеобразно продължение на албума си The Imagine Project,

който излезе по повод 70-годишнината му през 2010 - и бе представен на негов концерт и в София.

Мултикултурният проект прокарваше идеята за мира като глобална отговорност чрез интерпретации на класически парчета с изпълнители на поп и уърлд мюзик от 10 държави - например Imagine на Джон Ленън с Пинк, Сийл и Индия.Ери.


Проявите по повод световния ден на джаза съвпадат и с месеца, в който тази музика се чества в целите Съединени щати - т.нар. Jazz Appreciation Month.

Проявите започват на 27 април в Париж,

където е седалището на ЮНЕСКО - с кръгли маси, семинари, майсторски класове и, разбира се, концерт със звезди като самия Хенкок, Дий Дий Бриджуотър, Хю Масекела от Южна Африка и Таня Мария от Бразилия.

На самия 30 април Хенкок ще е в люлката на джаза - 

площад "Конго" в Ню Орлиънс,

където планира в изпълнението на класическата му пиеса Watermelon Man чрез интернет да се включат ученици от цял свят. 

По същото време градът е домакин на ежегодния фестивал на джаза и културното наследство (Jazz and Heritage Festival, 27 април-6 май 2012).

Същата вечер той ще изнесе и концерт в Ню Йорк

пред дипломатическия корпус в залата на Общото събрание на ООН. Водещи ще са актьорите Морган Фрийман, Робърт де Ниро и Майкъл Дъглас, както и продуцентът Куинси Джоунс, а меломаните ще могат да го проследят на живо чрез сайтовете на ООН и ЮНЕСКО.

Към звездния състав ще се присъединят известни музиканти от Камерун, Япония, Индия, Бенин, Бразилия - и Китай, в лицето на прочутия пианист Ланг Ланг, с когото преди три години Хенкок свири "Рапсодия в синьо" от Гершуин на наградите "Бритс" за класическа музика в Лондон.


Хенкок е известен и като един от пионерите на синтезатора в джаза, а клипът към електронната му композиция Rockit (1983 г.) има пет видеонагради от MTV.

Ако искате да чуете още от него, послушайте изпълнението му на конференцията TED Talks с басиста Маркъс Милър и барабаниста Харви Мейсън - 25 минути, февруари 2009 г., Лонг Бийч, щата Калифорния.