Изложбата БГ прес фото 2012 може да се разгледа на открито между НДК и "Хилтън" до 31 март

Снимките победители в конкурса "БГ прес фото" са поредната фотоизложба на Моста на влюбените зад НДК в София. Може да ги разгледате до края на март там - или онлайн.

Тази година лауреат на голямата награда стана Васил Донев от европейската агенция ЕПА (European Pressphoto Agency) за репортажа му от Либийската революция.

На второ място се класира репортажът от Света гора на Неделиян Нешев (Пловдивска православна телевизия), а Георги Кожухаров от вестник "Капитал дейли" е трети със снимките си от протестите в Атина.

Журито постави на четвърто място студента Александър Николов, който победи и в категорията за млади фотожурналисти (до 23 години) със запечатания от него сблъсък между полиция и протестиращи във Варна след събитията в Катуница.

Потапянето на самолета на Тодор Живков и превръщането му в подводен атракцион, заснето от Огнян Стефанов (на свободна практика) е на пето място.

На шесто място е друг репортаж на Георги Кожухаров - от сблъсъка пред джамията в София.
В конкурса бяха изпратени 1350 снимки от 82 автори.

Отличията бяха връчени в първия пролетен ден на церемония на "Дондуков" 2 от президента Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова.