След драматичната победа с 3:2 срещу Полша нашите имат шанс да спечелят титлата в първите Европейски игри

Мъжкият ни национален отбор по волейбол продължи изключително успешното си представяне в Азербайджан, като се класира за исторически финал на Европейските игри в Баку.

Националите ни победиха Полша с 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 23:25 и 15:13) в полуфиналната среща, играна в Кристалната зала в Баку. В спора за златото в неделя тимът на България очаква победителя от сблъсъка между Германия и Русия.

България започна в състав: Валентин Братоев, Георги Братоев, Жани Желязков, Николай Николов, Светослав Гоцев, Мартин Божилов и капитанът Тодор Алексиев. По-голямата част от националите излязоха на игрището с обръснати глави - акт, с който изразиха желанието си да достигнат до финала с колективна игра и задружни усилия.

Най-резултатен за нашите беше диагоналът Жани Желязков с 21 точки (1 блок, 1 ас и 59% в атака), капитанът Тодор Алексиев добави 19 (2 блока, 55% в атака, 63% позитивно и 53% перфектно посрещане), а Валентин Братоев - 17 (2 аса, 2 блока, 65% в атака, 57% позитивно и 43% перфектно посрещане).

Победата им сложи край на мрачната серия от 11 загуби в полуфиналите на всички турнири, в които тимът е участвал напоследък, припомнят спортните издания.

Източник: Българска федерация по волейбол