Фестивалът на световното вокално изкуство през ноември включва 10 концерта в четири града с изпълнители от САЩ, Израел, Тринидад и Тобаго, Гърция, Словения и нашата страна

Мая Видал (САЩ), Мор Карбаси (Израел), Къртис Мелъди (Тринидад и Тобаго), Звездана Новакович (Словения), Алексия Крисомали (Гърция) и българските гласове "Ева квартет", Белонога, Миленита, Милица Гладнишка, VoxBox (Скилър и Павел Терзийски), Balkan Khans са сред участниците на Vocal Fest 2013.

Второто издание на фестивала, след дебюта му през 2011-а, е от 9 до 23 ноември в София, Благоевград, Пловдив и Правец. Преди две години участваха мултинационални проекти от Норвегия, Индия, Великобритания, САЩ, Пакистан, Гърция, Армения и нашата страна.

Сега акцентът са магията и пъстротата на женския глас в разнообразни жанрове като инди, поп, уърлд, фолклор, джаз и experimental. Възможностите на мъжките гласове ще бъдат представени с три нестандартни проекта при откриването и закриването на фестивала.

Vocal Fest 2013 започва с парти на 9 ноември в клуб Maze с участието на Къртис Мелъди, един от най-известните изпълнители на "сока" (SoCа, от първите срички на "соул" и "калипсо") - танцувалната попмузика на карибската държава Тринидад и Тобаго.

На 13 ноември в културен център "Тракарт" в Пловдив е акустичният концерт на "Ева квартет". След него фестивалът се пренася в залата на Радио Благоевград, където на 14 ноември е премиерата на международния фестивален проект "Мистерията на женския глас" - съвместен концерт на "Ева квартет" със Звездана Новакович от Словения и Алексия Крисомали от Гърция, в който се срещат фолклорните традиции при изпълнението на полифонична музика на Балканите през съвременните интерпретации на шест от най-красивите гласове в региона.  

Мор Карбаси (Израел) е едно от най-актуалните имена на съвременната уърлд сцена, в чиито вени тече персийска, еврейска, испанска и мароканска кръв. Музиката й разказва истории на древния език "ладино", повлияни от всички тези културни традиции.

Мор Карбаси има концерт в столичния клуб "Студио 5" на 15 ноември, а след това гостува и в Правец

На 16 ноември Vocal Fest 2103 остава в "Студио 5" за среща с една от най-ексцентричните и оригинални певици у нас - Милица Гладнишка, в компанията на "Михаил Йосифов секстет". Всеки техен съвместен концерт е приключение; музикален калейдоскоп от джаз стандарти, музика от анимационни филми, популярни български хитове, поднесени с характерното чувство за хумор, глас и присъствие на пеещата актриса. 

Галапремиерата във второто издание на фестивала е на 19 ноември в B-Side на Mixtape 5, където специален концерт представя албума на Белонога "През очите на слънцето". Проектът e продуциран от Димитър Панев и българо-германската музикална компания "Елен мюзик" и мастериран от Питър Уолш (работил със световни изпълнители като "Спандау балей", Стиви Уондър, Питър Гейбриъл и "Пълп").

Белонога е първият самостоятелен авторски проект на певицата от "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет" Гергана Димитрова, която тук съчетава мелодичността на българския фолклор с традициите на архаичните музикални култури на аборигените и пигмеите.

Кулминацията на Vocal Fest 2013 е на 20 ноември в голямата зала на клуб *Mixtape 5* със съвместния концерт на американската изпълнителка Мая Видал и Миленита & Funky Miracle.

Мая Видал е композиторка, мултиинструменталистка и визуален артист, възхвалявана от световната критика още с излизането на дебюта й God Is My Bike, номиниран като албум на годината на Европейските награди за индимузика заедно със Sigur Ros, Little Dragon, M83 и Адел. У нас тя представя своя деликатен, игрив, нестандартен стил, в който нежният й глас се допълва от прости, но вълнуващи мелодии, закачливи текстове, неочаквани инструменти и електроника.

Веднага след нея на сцената се качва една от най-обичаните родни инди певици - Миленита, заедно с Funky Miracle. През последните месеци бандата подгря Ману Чао, впечатли и излезе на сцена с Dub FX, разтанцува София със Smugglers Collective и представи България на филмовия фестивал CinEast в Люксембург.

Второто издание на Vocal Fest завършва отново с партита. Първото е на 21 ноември в клуб "Ъндърграунд" в Благоевград с представянето на проекта VoxBox, състоящ се от двама почитатели на фрийстайла в бийтбокса и вокалното изкуство: SkilleR и Pavel Terziyski.

В София голямото закриване е на 23 ноември в Maze с концерта на Balkan Khans - супергрупата на виртуозния ромски цигулар Венци Такев, автентичния ромски музикант Кольо Иванов, мултиинструменталиста Николай Иванов и (отново) световния бийтбокс шампион Скилър.

В тяхната музика различни фолклорни традиции - българска, балканска, от Далечния изток - се преплитат с джаз, електронни звуци и мощен груув, резултат от комбинацията на бийтбокс и български тъпан. По-рано тази година "балканските ханове" представиха България на един от най-големите европейски музикални фестивали - Сигет 2013.

Vocal Fest 2013 се организира от "Елен мюзик" с подкрепа от Министерството на културата, фондация "Америка за България", посолството на държавата Израел.