Във фокуса на премиерния "Маймуна" е историята на две полусестри. Новият филм от режисьора на "Лора от сутрин до вечер" показва и хубавите места в София

Създателите на "Лора от сутрин до вечер" пускат нов български филм с участието на Юлиян Вергов и Ана Пападопулу, които си партнираха в кинохита "Мисия Лондон".

"Маймуна", известен и с работното си заглавие "Баща ми, майка ми, сестра ми", е описван като "завладяваща градска история". Режисьор и сценарист е Димитър Коцев - Шошо, който нашумя с игралния си дебют "Лора от сутрин до вечер" (2011) и сериала на БНТ "Четвърта власт" (2013).

Съсценарист на филма е Иван Марков ("Пълна лудница"), оператор - Александър Станишев ("Вяра, любов и уиски" и Touched With Fire с участието на Кейти Холмс), а копродуцент е Найо Тицин ("Четвърта власт").

"Маймуна" е разказ за полусестрите Ива и Мая (Александра Костова и Радина Боршош). Те имат общ баща - Андрей (Вергов), и различни майки. Лутайки се из емоционалните амплитуди на тинейджърството, фантазиите и страховете си, двете момичета оцеляват, всяка по свои правила.

Тъй като учат в едно и също училище, където основното забавление е да се коментират скритите тайни на преподавателите, те разкриват нещо наистина необичайно за свой учител. Докато осъзнаят шока от това откритие, животът им обаче е разтърсен из основи от друго немислимо събитие, свързано с баща им.

Някъде между детството и зрелостта, когато животът представлява низ от лесни решения, светът на Ива и Мая се променя драстично. Налага се да отговорят на въпроси, които възрастните дори не смеят да задават...

Могат ли две тийнейджърки да поемат отговорност за решение на живот и смърт?

"Това е филм, чрез който искам да споделя обичта си към хората. Вярвам в думите на Том Робинс, че никога не е късно да имаш щастливо детство, и същевременно зная, че хората порастват чрез своите загуби. Възможно ли е убийството да бъде акт на обич? Мисля, че филмът дава един от възможните отговори на този въпрос. И бидейки произведение на изкуството, не претендира, че е последна инстанция по темата", коментира в началото на снимките миналото лято Димитър Коцев - Шошо, а година по-късно обяснява:

"Във филма сблъскваме двете млади момичета със страха от смъртта, защото за мен любовта и обичта се доказват най-добре пред Края. Любовта за цял живот не се разбира в деня на сватбата, а в деня на смъртта - тогава тя добива стойност...

Предизвикателството за нас беше да представим трудностите на двете сестри не като нещо тежко и угнетяващо, а като нещо позитивно, от което те израстват, защото са такива, каквито са, и знаят как да се справят."

За естествен декор на новата му градска история са избрани познати места в столицата: зоопарка, метрото, Борисовата градина.

"Искахме да обърнем внимание на хубавите места в града, достатъчно наши филми се вглеждат в грозните. Героите ни са позитивни, красиви, активни - искахме и градът да изглежда така", сподели още режисьорът по време на кинофестивала "Златна роза" във Варна, където участва в конкурсната програма.

Виж още: Новите български филми на "Златна роза 2016"

"Маймуна", който има в актива си наградата на публиката от 20-ия София филм фест, е по кината от петък, 30 септември, а официалната премиера се състоя по-рано тази седмица.

За Юлиан Вергов основното послание на филма е, че каквото и да се случи, животът продължава и той е прекрасен - а екранната му партньорка Ана Пападопулу е убедена, че "Маймуна" ще върне на зрителите хубавото чувство, което ни носеше старото българско кино.

В поддържащи роли участват още Радена Вълканова, Станимир Гъмов, Николай Дончев, Валентин Ганев, Леонид Йовчев.

Новото заглавие "Маймуна" пък е в тон с Годината на маймуната по китайския календар.

Виж още: 11 филма по случай Годината на маймуната