Страната провежда образователна реформа, а един от ключовите моменти в нея са корпоративните университети

В световен мащаб Великобритания се нарежда на едно от челните места по най-качествено образование. Сега се очаква то да стане още по-добро, след като страната предприе сериозна реформа в сектора.

Ключов момент в нея е възможността да се създават "корпоративни" университети. Това означава, че големите ИТ компании получават право да отварят свои, частни висши училища. Предполага се, че от тази възможност първи ще се възползват титани като "Фейсбук", "Гугъл" и "Епъл".

Не всеки желаещ стартъп обаче ще може да направи същото. Претендентите да имат собствен университет ще минават през щателен подбор, а работата им ще се следи много по-отблизо, в сравнение с обикновените университети.

Виж още: Кои са най-иновативните университети в света

Сред първите претенденти например е авторитетната издателска група "Пиърсън Еджукейшън", но това не означава, че тя автоматично ще получи разрешение да създаде свое висше учебно заведение.

Подобен ход от страна на британското правителство цели да подобри качеството на образованието в страната, да разшири избора на абитуриентите и в крайна сметка да заздрави икономиката.

Освен това учебните заведения, които са оценени най-високо от съответните органи, ще могат да повишат таксите за обучение до 9000 британски лири годишно.

Виж още: Българските IT специалисти вече привличат с качество, а не с евтин труд

Източник: в. "Сега"