Най-желаната специалност в Алма Матер е в психологията

Ако допреди няколко години в Софийския университет в специалност "Право" се влизаше само с отлични оценки днес вече на теория и тройка е достатъчна. 

Понижаващата се летва за приема на прависти е тенденция от няколко години, като тази година момчетата влизат с минимален бал 17,95 при максимален 30, показват данните от изнесените списъци с резултатите в Алма матер. За сравнение през 2014 г. той е бил 20,10.

Четворки на изпитите осигуряват влизане в специалност "Право"

На практика това означава, че ако човек е изкарал поне четворка на конкурсните изпити по български език и история, би било предостатъчно, за да се запише право. При такъв бал не се изключва и възможността кандидатът да е влезнал и с тройка от конкурсен изпит.

Въпреки това обаче максималният бал, който са изкарали някои от бъдещите студенти, продължава да е висок - 29,20 за момичетата и 29,82 за момчетата, което означава, че голяма част от класираните кандидат-прависти са изкарали високи оценки.

Тенденцията обаче правото да губи значението си като специалност се затвърждава през тази година. За тази кандидат-студентска кампания то изобщо не фигурира в топ 10 на най-желаните специалности в Алма матер.

Най-желаните специалности

Най-желаната специалност в СУ е психологията. Там минималният бал е 27 за момичетата и 26,03 за момчетата при максимален 30. Максималните резултати пък са съответно 29,80 за момчетата и 28,94 за момичетата.

Друга силна специалност остава журналистиката. Там максималният бал е 29,50 за момичетата, а минималният е 25,86. Прагът за прием се е покачил при публичната администрация - баловете за момичетата и момчетата са съответно 27,49 и 28,64.

Виж още: Спират евростипендиите за право и икономика

Въпреки че СУ отчита повишен интерес към педагогиката като специалност, там балът не е особено висок. Максималният при момичетата е 20,75 при максимален 24, а при момичетата е 20,74.

С най-нисък успех са класирани студенти в специалности като иранистика, тюркология и румънска и испанска филология.

Източник: "Монитор"