Археолози откриха замък на висши благородници, за който се предполага, че може да е митичния Камелот

Може ли замъкът на митичния крал Артур - Камелот, да е съществувал действително? Всъщност да. Въпреки че към момента няма никакви данни, които да потвърждават, че крал Артур е бил действителна личност, а не просто събирателен, легендарен образ, вече има сянка на съмнение, че поне неговият замък е съществувал наистина. 

Археолози откриха руините на средновековен замък в графство Корнуол, за който се предполага, че може да е бил собственост на крал Артур. 

Руините са открити близо до селището Тинтагил - местност, която традиционно се свързва с Артур. Сред тях се забелязват разрушените стени на замъка, които са дебели над един метър, стъпала и под от каменни плочи. Според учените замъкът се датира от V-VI век - времето, за което се предполага, че крал Артур е живял. Археолозите смятат, че това е била резиденцията на владетеля на бритското кралство Думнония.

Доказателства, че замъкът е принадлежал на представители на най-висшите словете на обществото тогава, са намерените при разкопките множество останки от керамика и стъкло, а също така амфори, в които е имало вино и зехтин. 

Крал Артур е персонаж от британската митология. Легендарният вожд и боен водач е живял през V-VI век, като се споменава в древни уелски текстове, където обаче не е титолуван крал. Един от по-старите текстове го определя като dux bellorum (военен водач, военачалник), а в средновековни текстове от Уелс като титла на Артур често се използва ameraudur (император, което също може да се разбере като военен водач).

Виж още: Като рицарите - някои от най-красивите замъци по света

Според една от теориите крал Артур всъщност е римския военачалник Луций Арторий Каст, който е бил префект в VI Победоносен легион, ситуиран в Британия. След оттеглянето на римските легиони от Британия през 410 г. сл. Хр., Артур спира варварското нашествие от север, като умиротворява и обединява страната.

Според легендите крал Артур е син на крал Утер Пендрагон, който преспива с майката на Артур, Игрейн, в нощта, когато войниците му убиват съпруга ѝ на бойното поле. Измамата е извършена от магьосника Мерлин, който променя облика на Утер, така че да прилича на съпруга на Игрейн. В замяна на тази измама Мерлин взема детето, родено след това от Игрейн.

Легендата казва, че Артур, тогава още смятан само за по-малък син на дребен рицар, изтегля меч, забит в скала, който го определя като единствения достоен да бъде крал на Британия. Тогава се разкрива и истинския му произход. Според едната версия този меч е Ескалибур - митичното оръжие на краля, а според друга, мечовете са два и Ескалибур е даден на крал Артур впоследствие от Дамата от Езерото. 

Колкото силен символ за властта на крал Артур е Ескалибур, толкова силен е и замкъкът Камелот с неговата Кръгла маса, около която всички рицари седяли като равни. 

Източник: "Индипендънт"