Красота от камък и сила

Има ли някой, който да не е мечтал като малък да живее в огромен дворец, като от приказките?

Едва ли.

Историите за рицари, приказките за магически творци и всемогъщия крал Артур са оставили дълбока следа във въображението на не едно и две деца.

Но как изглеждат истинските замъци?

Представяме ви 11 от най-красивите замъци по света:

Замъкът Конуи в Уелс

Средновековна крепост в северната част на Уелс, построена през XII век от крал Едуард I по време на кампанията му в Уелс.

Замъкът е подсилен и е служел за стратегическа база за поддържане на мира в региона.

Zamakat-konui-v-uels

Замъкът Алказар в Сеговия, Испания

Zamakat-alkazar-v-segoviya-ispaniya

Разположен на каменист хълм в стария град Сеговия, това е един от най-знаменитите замъци в Южна Европа. Алказар е построен през XII век и в началото е използван като военна крепост. По-късно става кралски палат, затвор и военна академия.

Замъкът на абатството Килмор в Ирландия

Zamakat-na-abatstvoto-kilmor-v-irlandiya

Построен е през XIX век като резиденция на богат лондонски лекар Мичъл Хенри. След завръщането му в Англия имотът е продаден през 1909 г. на дука и дукесата на Манчестър, който го продали повторно, след като изпаднали в дългове от хазарт. Монахини от Бенедиктинския орден закупили имота и отворили там католическо училище.

Шато де Шамбор във Франция

Палатът е построен като ловна резиденция за Франсоа I. Замъкът е изявен представител на френската ренесансова архитектура. През 2007 г. отваря врати за туристи и оттогава насам е приел над 700 хил. посетители.

Замъкът Хауърд в Йоркшир, Великобритания

Една от най-грандиозните частни резиденции във Великобритания. Замъкът повече от 300 години е дом за рода Хауърд.

Замъкът Химеджи в Япония

Zamakat-himedzhi-v-yaponiya

Построен във времена, когато заплахата от война била постоянна, Химеджи е най-чист пример за японски замък, включващ общо 83 постройки и множество отбранителни системи. Наричан е още хаджуро - "замъкът на бялата чапла" - заради блестящата си бяла фасада, направена от огнеупорен гипс.

Замъкът в Прага, Чехия

Според книгата на рекордите "Гинес" това е най-големият древен замък в света, с дължина 570 м, средна ширина 128 м и обща площ почти 70 хил. кв. м. Зад стените на замъка човек може да намери множество музеи и монументи, представляващи почти всички арихтектурни стилове от последното хилядолетие.

Замъкът Миранда в Белгия

Замъкът е построен през 1866 г. След Втората световна война е превърнат в сиропиталище, което е затворено през 1991 г. От тогава замъкът стои необитаван. Семейството, чиято собственост е палатът, не се занимава с него, не го поддържа. Замъкът Миранда се е превърнал местна забележителност за любителите на авантюристични пътешествия в миналото.

Замъкът Мон Сен Мишел във Франция

Използван е още през VI и VII век като крепост на римско-британската култура и власт, до превземането му от франките. Според легендата Архангел Михаил се е явил на Св. Обер, епископ на Авранш през 708 г. и му е дал наставление да построи църква на скалистия остров. През 709 г. започва да се строи и селото около абатството. След Френската революция замъкът е превърнат в затвор за духовници, противопоставящи се на новия режим. През 1863 г. ползването му като затвор е преустановено, а през 1874 г. е обявен за културно наследство на Франция.

Мон Сен Мишел е вдъхновение за архитектурата на Минас Тирит от екранизацията по "Властелинът на пръстените".

Замъкът Бран в Румъния - Замъкът на граф Дракула

Замъкът Бран е построен през XIV век и е бил собственост на известният Влад III Цепеш, който обезсмъртен в книгата на Брам Стокър "Дракула". Цепеш се смята за прототип на безсмъртния вампир граф Дракула.

Замъкът Нойшванщайн в Германия

Zamakat-noyshvanshtayn-v-germaniya

Най-известният замък на баварския крал Лудвиг II Безумния. През 1869 г. кралят, вдъхновен от сюжетите в оперите на Вагнер, поискал да му бъде построен "замък на мечтите". Градежът продължил 17 години. Архитектурата е изцяло издържана в стила на старите германски рицарски крепости.

Замъкът Нойшванщайн е една от най-известните туристически дестинации в Германия, посещаван ежегодно от около 1,2 млн. туристи. Заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление е познат сред посетителите като Приказния замък.