В антиимиграционното звено ще работят представители на различни дирекции и отдели от службите за сигурност, които ще се борят с нелегалната имиграция

На фона на солидно желание за противодействие на нелегалната имиграция сред хората МВР създава специален център, който да се грижи за това. Само ден преди това изследване на социолозите от "Галъп" показа, че за работата на несъществуващата Агенция за борба с имигрантите има 42% одобрение

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че до дни ще внесе предложението за сформирането на новата структура. Тя щяла да действа като центъра за борба с контрабандата, който вече функционира и за който се твърди, че жънел успехи. В антиимиграционното звено ще работят представители на различни дирекции и отдели от службите за сигурност, пише в. "Сега".

"Ще се работи приоритетно по въпросите за трафика, защото досега работиха отделните дирекции, а сега ще съберем всички на едно място, базирайки се на изключително добрия си опит и в "Слънчев бряг", и в центъра за борба с контрабандата", поясни Бъчварова. 

Борбата с незаконната имиграция сега

От думите ѝ се разбра, че лошата комуникация между МВР и службите е единствената причина да се създава ново звено. Така те ще могат да се координират и да си обменят информация. Въпреки уверенията на вътрешния министър е ясно, че няма как в новата структура да не бъде назначаван персонал, очевидно ще има и много други разходи. 

През последните години полицията пропусна през страната десетки хиляди чужденци, голяма част от тях - икономически мигранти. Десетки каналджии бяха заловени и осъдени условно, а обвинените полицаи, които са ги покровителствали, се броят на пръстите на едната ръка. Четирима бяха арестувани, след като Сърбия затвори границата си към България с армия, отбелязва вестникът. 

"През последните дни каналите за трафик на хора са се активизирали", каза Бъчварова. Имало задържани групи по границата с Турция. Европейската гранична агенция "Фронтекс" ще изпрати 60 офицери в помощ на българските граничари. Очакват се и допълнителни сили от Полша. Сръбският вътрешен министър съобщил, че има намаляване на притока на хора от България и преориентиране на потоците през други държави. "Това е една добра новина. С министъра ще се видя в неделя на границата", коментира Бъчварова. 

Виж още: 30% по-малко заловени нелегални имигранти

От вчера жандармерията патрулира в района между джамията и Централна гара, където има най-много чужденци. МВР ще продължи с акциите срещу нелегалните мигранти в София. Във вторник вечерта са били заловени 8 души, които са се представили за афганистанци, а в сряда на различни места в столицата са хванати още 65 нелегално пребиваващи чужденци. 

Тримата сирийци, обвинени в тероризъм - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим, влязоха в черния списък по Закона за мерките срещу финансиране на тероризма, реши правителството. Това е станало по предложение на главния прокурор. Тримата са подсъдими с обвинение, че са се опитали да се присъединят към терористичните организации "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя". 

Гърция иска "План Б" за справяне с бежанците

Междувременно Гърция поиска ЕС да изготви план Б за решаване на мигрантската криза, ако Турция спре да изпълнява споразумението от 18 март. 

"Ние сме много притеснени. Нуждаем се от план Б за всеки случай", заяви гръцкият министър на имиграцията Янис Музалас в интервю за германския в. "Билд". 

Виж още: ЕК с план от 10 точки за борба с трафика на имигранти

В резултат на споразумението между Брюксел и Анкара броят на пристигащите в Гърция мигранти значително намаля. Анкара се съгласи да приема обратно сирийци, пристигнали в Гърция, срещу финансова помощ от 3 млрд. евро на първо време и отпадане на визите за ЕС за турски граждани. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу преди ден заплаши, че Анкара ще се оттегли от споразумението, ако ЕС не премахне визите до октомври. Според ЕК Турция не е изпълнила всички условия, за да паднат визите. Броят на мигрантите, пристигащи в гръцките острови от Турция, се е удвоил след неуспешния опит за преврат от 15 юли, сочат последните данни. 1170 души са пресекли Егейско море през последните две седмици на юли. В началото на месеца броят им е бил 560. 

Източник: в. "Сега"