По думите на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров железниците са на печалба през последните шест месеца и тя е над 1 млн. лв.

БДЖ е на печалба в последните шест месеца, тя е 1,3 млн. лв., това се случва за първи път, каза пред БНТ изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. 

Общите задължения на холдинга към момента са едва 455 млн. срещу повече от 800 млн. през 2009 г.

Той изтъкна, че задълженията се погасяват, и обясни, че с банките проблемът не е толкова голям, колкото с облигационерите. 

"Погасили сме над 400 млн. лв., а и сме се разбрали с банките. Облигационерите са проблем, там имаме заеми, нямаме правен механизъм да взимаме от дружествата пари, за да погасим, трябва ни разрешение от ЕК за държавна помощ", каза той. 

Владимиров открои, че ако е нямало такава голяма задлъжнялост, е можело да се модернизира БДЖ отдавна, като се купят нови влакове. 

"Старите влакове и да се ремонтират, те са на 40-50 години, веднага дават дефект след ремонт. Трябват нови влакове. Необходима ни е инвестиция, ако искаме да имаме модерна железница", каза Владимиров. 

Виж още: Какво трябва да имаме в себе си, ако ще пътуваме с БДЖ

Наскоро стана ясно, че БДЖ е на път да регистрира свое собствено спортно дружество, като идеята е да се развива работнически спорт по модела на други ведомства като МВР, където имало 10 футболни отбора. 

В интервю за в. "Труд" Владимиров обясни, че във въпросните отбори няма да се назначават спортисти, а те вече работят в БДЖ. Той призна само, че още миналата година е назначил Юлиян Петков за шеф на спорта в холдинга, но не каза на каква заплата. Петков е и играещ треньор в "Локомотив-БДЖ".

Виж още: БДЖ: Не ловете покемони по релсите

Източник: БНТ