Безплатни консултативни прегледи за деца от един месец до 14 години

Секторът по "Физиотерапия и рехабилитация" към Медицински комплекс "Д-р Щерев" организира безплатни консултативни прегледи за двигателна активност и подвижност за деца на възраст от един месец до 14 години.

Консултативните прегледи са с профилактична цел, съобразени с препоръката всяко дете да посещава специалист поне веднъж годишно.

Безплатните консултативните прегледи се провеждат всеки понеделник след предварително запазен час на тел. 02/920-09-01. Профилактичната кампания продължава от 6 юли до 31 август.

В детска възраст физиотерапията намира приложение чрез същите физикални методи и средства, използвани и при възрастните, но с по-особена методика. Предимствата са в техния неинвазивен характер, редките и минимални странични реакции.

Разбира се, физиотерапия може да се назначи след преминал консултативен преглед на детето от специалист в областта. Тези прегледи са от изключително значение за проследяване правилното развитие на двигателната активност на малчугана. Ето на какво трябва да се обърне внимание спрямо възрастта на детето...

За палавниците от един месец до 6-годишна възраст

В този период е добре да има целенасочени двигателни действия, тъй като те се отразяват изключително благотворно върху цялостното развитие на детето. Именно по този начин се усъвършенстват функциите на организма и детето се приспособява по-лесно към заобикалящата го среда.

При провеждането на консултативния преглед при специалист се извършват антропометрични измервания, които са съпроводени с провеждането на двигателни тестове. Разбира се, те са строго съобразени с възрастта.  На тази база физиотерапевтът може да даде полезни съвети относно двигателното натоварване на детето.

Значителна част от нарушенията на телесната стойка при децата са с чисто функционален характер и една от причините е слабостта на мускулите. Ето защо основните средства за физическата подготовка на малките палавници трябва да е насочена към оптимално развитие и укрепване на мускулната система и опорно-двигателния апарат.

От 6- до 14-годишна възраст

Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той ни осигурява гъвкавост и действа като амортисьор, който поглъща всички стресови натоварвания, на които сме подложени във всекидневието.

През детска възраст могат да се появят гръбначни изкривявания, които могат да бъдат лечими, ако се диагностицират в ранен етап. Гръбначното изкривяване може да се регулира до нормално положение до около 15-16-годишна възраст. Ето защо е важно да се правят консултации и диагностика относно правилното развитие на опорно-двигателния апарат на детето.

В тази възраст консултативния преглед при физиотерапевт се състои в извършването на антропометрични измервания, тестуване подвижността на гръбначния стълб и правилното телодържание, както и риска от гръбначни изкривявания.

За лечебна физкултура в кърмаческа и детска възраст

При мъничетата в кърмаческа възраст лечебната физкултура се изразява в масаж и гимнастика, които влияят положително върху дейността и развитието на почти всички органи и системи. Препоръчително е прилагането им да започне от втория месец след раждането и да продължи до шестия - или до края на първата годинка.

Лечебната физкултура разширява функционалните възможности на дихателната и сърдечносъдовата система, като увеличава белодробната вентилация и кръвоснабдяването на белите дробове, ускорява кръвния поток в периферното и централно кръвообращение.

Масажът и гимнастиката в тази възраст подобряват работата на сърцето, активират жлезите с вътрешна секреция и повишават обмяната на веществата, с което стимулират растежа и развитието на мъничето. Развиват се и основните най-важни рефлекси.

При децата след 1 годинка лечебната физкултура развиват и усъвършенства физическите качества, като бързина, сила, ловкост, както и двигателните навици и умения - бягане, скачане, катерене, търкаляне, теглене, хващане, хвърляне и др. Това е от изключително значение за нормалното и пълноценно развитие на детето.

Повече информация за антропометричните изследвания при деца, както и за физиотерапията и лечебната физкултура в детска възраст можете да прочетете в PDF формат на ShterevHospital.com.

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"