Поклонението пред тленните останки на голямата актриса, която има над 250 роли в кариерата си, е тази сряда в Народния театър "Иван Вазов"

Ванча Дойчева почина на 75-годишна възраст, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов", където тази сряда, 26 юли, е поклонението пред тленните й останки.

Вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра; актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност - така я определят от първата ни трупа. Тя постъпва в редиците й още когато завършва с отличен успех актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски.

Всъщност Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва 9-годишна, а през цялата си кариера натрупва повече от 250 роли не само в театъра, но и в киното, телевизионния театър, радиотеатъра.

Стотици са участията й и в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Тя е сред учредителите на фондация "Васил Левски" (1991) и неин председател (1998-2000), като за своята обществена дейност е удостоена с Голямата награда на община Карлово, носеща името на Апостола.

По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в "Под игото" и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в "Братя Карамазови" по Достоевски, Дездемона в "Отело" и Регана в "Крал Лир" на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в "Деца на слънцето" от Горки, Адела в "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, Инес в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов, Мег в "Бившата мис на малкия град" от Мартин Макдона, Савина в "Елегия" на Павловски, Еленка в "Почивен ден" на Камен Донев.

Сред изявите й на екрана, освен сериалът "На всеки километър", е още пиесата от Пиер Корней "Сид", където изпълнява главната женска роля, Химена.

Източник: Народен театър "Иван Вазов"