Треньори, които нямат учителска правоспособност, ще водят третия час по физкултура след 4-ти клас

Предвижда се от следващата учебна година година по този проект да бъдат обхванати около 10% от училищата. Специалистите, които могат да разкрият магията на конктретния спорт, 

биха направили часовете много по-атрактивни

това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на конференция за реформите в образованието и науката, организирана в НДК от министерството.

Федерацията по шах настоявала даже предметът задължително да се изучава в училище. Футболният съюз бил готов да запълни с треньори всички училища.

Училищата ще могат да предложат по 2 или 3 вида спорт,

от които децата да избират.

"Федерациите с радост приемат идеята, защото ще им позволи да се докоснат до децата в най-ранна възраст, освен това ще им даде възможност за извършване на скаутска дейност - откриване на таланти, които проявяват интерес към професионалния спорт. Федерациите виждат потенциал и хоризонт", каза Красен Кралев.

Според него е важно с общи усилия министерствата на спорта и на образованието да поведят битка срещу затлъстяването.

"Трябва да научим децата на двигателни навици

Дори и да не станат спортисти, да имат навиците да участват в масов спорт, да тренират за здраве", каза министър Кралев.

16,7% от учениците от 1-ви до 12-ти клас са със свръхтегло, а 8,2% са със затлъстяване. Над нормата тежат 18,9% от момчетата и 16,5% от момичетата до 4-ти клас.

Освен началните учители часове по физкултура ще водят и педагози със съответния профил, който "да ги пораздвижи малко".

Според министър Кралев проблемът в момента е,

че между 800 и 1000 училища нямат физкултурни салони,

а на много места класни стаи са пригодени за упражнения

Министърът обясни, че неговото ведомство и министерството на образованието ще кандидатстват за финансиране в училищната спортна инфраструктура веднага щом станат ясни размерът и категоризацията на физкултурните салони в страната.

Университетите ще имат възможност да регистрират спортни клубове

Това ще стане с поправка в Закона за висшето образование. Според сегашното законодателство вузовете не могат да отделят средства за други юридически лица. След като се променят текстовете и висшите училища създадат свои клубове, те ще могат да участват в национални първенства и да станат членове на федерации.

Клубовете ще могат да участват в състезания по баскетбол, волейбол, футбол, хандбал - спортове с най-голямо социално значение, уточни Кралев. Тимовете ще имат възможност да кандидатстват за държавно финансиране, което ще съживи студентския спорт.

Източник: "24 часа"