Твърди го американски професор

Отлагането на важни решения и действия за по-късно - т.нар. прокрастинация - може да се окаже полезна за по-продуктивната работа по решаването на даден проблем. Това твърди Адам Грант, професор от Уортънското бизнес училище в САЩ и автор във в. "Ню Йорк таймс", пише блогът History.Nakratko.BG.

Ученият предполага, че отлагането в извършването на някаква дейност всъщност дава на човек време да помисли и да подходи по-творчески към проблема. По Радио 4 на Би Би Си Грант подчертава, че "мисловното блуждаене" позволява да се открият по-оригинални решения, отколкото при бърза реакция.

Според учения хипотезата му се потвърждава с примери, оставени ни от видни политически и обществени фигури. Например две от най-ярките речи в историята на САЩ - произнесеното от Ейбрахам Линкълн слово при откриването на мемориалното гробище в Гетисбърг (т.нар. Гетисбъргско обръщение) и "програмната" реч на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта".

И президентът, и проповедникът са размишлявали и работили върху речите си дълго и в детайли, но едва в последния момент, преди да се изправят пред публика, са написали същинските текстове - такива, каквито са ни познати, обяснява Грант.

Ученият посочва и още един пример. Леонардо да Винчи рисува цели 16 години "Мона Лиза", превърнала се в един от най-загадъчните шедьоври, като постоянно отлага работата върху картината. Понякога дори се съмнявал дали ще завърши творбата.

Хипотезата си Адам Грант формулира и на база наблюденията върху студентите. Той твърди, че след като "изтърват сроковете" заради прокрастинация, по правило постигат по-добри резултати.

Съветът на професора е: ако сте от онези, които обичат да оставят нещата за после, да не се самообвинявате и тревожите толкова много. А освен това - да помните, че може да се сетите за по-продуктивен начин да се справите със задачите, стига да се научите да не бъдете припряни и търпеливо да изчаквате.

Виж още: 10 неприятни навика, които могат да ви докарат уволнение

Източник: History.nakratko.bg