37-годишният художник Рон Пичирило твърди, че най-накрая е разкрил загадката в прочутата картина "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи.

Ключът се крие в образите на лъв, маймуна, бик и змия, които Пичирило различава около главата на мадоната, майсторски замаскирани във фона. Те се виждат по-ясно, ако картината бъде завъртяна настрани. 

Рон Пичирило обяснява, че е открил образите на животните, като е следвал серия от инструкции в един от дневниците на Леонардо да Винчи, пише аctualno.com. "Това дава възможност да се разбере как Леонардо и много други ренесансови творци са крили символи в произведенията си - обяснява Пичирило пред вестник Sun. - Ако знаеш за тях и ги търсиш, те са там". 

Подобни скрити образи има и в творбите на Тициан и Рафаело. Изследване на италианския Национален комитет за културно наследство миналата година разкри, че ако очите на "Мона Лиза" бъдат увеличени, в тях се виждат букви и цифри. Леонардо да Винчи започва да рисува "Мона Лиза" през 1503 г. Смята се, че това е портрет на съпругата на Франческо дел Джокондо.