Годишно южната ни съседка изкарва 200 млн. долара от сериали

В последните години Турция упорито работи в областта на културата и за култура там се дават сериозни средства. Това е и причината да не сме изненадани, че южната ни съседка е на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали.

Приходите

Турция годишно изнася в повече от 100 държави сериали на стойност над 200 млн. долара, пише "Хюриет дейли нюз". За сравнение - през 2004 г. осъщественият износ е бил на стойност 10 хил. долара.

Идеята е до 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на републиката, износът на "културни продукти" да достигне 2 млрд. долара, заявява председателят на Съюза на турските износители Мехмет Бююкекши.

Популярността

Основно турските сериали се радват на популярност в страните от Близкия изток и Южна Европа, като гледаемостта им се увеличи значително през последните 10 години. Това доведе и до бум на производството на предавания за малкия екран.

Фотогалерия: Най-хитовите турски сериали

Експанзията на сериалите от Турция доведе до това, че от южната ни съседка вече масово канят известни режисьори, актьори и продуценти.

Тази година, когато се чества вековният юбилей на турското кино, филм от южната ни съседка спечели и "Златната палма" в Кан.

Видео: Как турските сериали променят жените