От лявата опозиция настояваха за оставката на досегашния парламентарен председател Димитър Главчев заради изгонването на лидерката им от пленарната зала. Той се оттегли сам, а мястото му зае неговата заместничка от ГЕРБ

Цвета Караянчева, депутат на ГЕРБ от Кърджали, е новият председател на Народното събрание, след като Димитър Главчев подаде оставка в деловодството на парламента. Този ход обезсмисли дебатите по настояването на БСП за отстраняването му от поста и той беше изпратен с аплодисменти от всички депутати в пълната зала.

Главчев застана начело на 44-тото Народно събрание, след като предшественичката му Цецка Цачева, сега правосъден министър, не успя да влезе в парламента. В началото на юни, когато БСП отново поискаха оставката му, депутатът от ГЕРБ едва оцеля на поста.

Днешното пленарно заседание под ръководството на заместничката му Цвета Караянчева (ГЕРБ) започна в 9,36 ч. Минута по-късно Главчев пожела да направи изявление пред колегите си, за да оповести, че е депозирал оставката си от всички парламентарни постове, вкл. депутатското място.

Той увери, че от ГЕРБ демонстрират различен аршин и при проблеми в залата се реагира веднага, за разлика от други политически сили, призова да не се хвърля сянка върху предстоящото българско председателство на ЕС и увери, че със своя акт дава пример за възстановяване на парламентаризма.

"Още един път казвам: Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил абсолютно в рамките на правилника за организация дейността на Народното събрание. Смятайте, че това е отново морален акт, както е всяка една оставка, разбира се - морален акт и по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата", заяви той.

Нека с тази оставка на колегата Димитър Главчев да няма спекулации - той го прави само и единствено воден от националния интерес... за да възстановим нормалното състояние и работоспособност на българския парламент, апелира Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Според председателката на БСП Корнелия Нинова оставката е била неизбежна. Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и правилно, но е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече за управляващото мнозинство - урок за това, че е нормално в правовата държава да има управляващи и опозиция, коментира тя.

Цвета Караянчева беше избрана за председател на Народното събрание с подкрепата на 138 народни представители, трима се обявиха против, а 71 се въздържаха. От парламентарната трибуна тя апелира:

"Когато тонът излиза от добрите рамки, трябва някой да потушава тази емоция и работата на председателя на Народното събрание е точно тази. И сигурно понякога ще има емоционални моменти, но ние трябва да проявим мъдрост, трябва да бъдем далновидни, защото това, което ни предстои в следващите няколко месеца, е рядък шанс, който получаваме само след 10 години членство в Европейския съюз. Затова, колеги, обръщам се към всички, нека да бъдем мъдри и смирени!"

Исканата оставка не е каприз на опозицията - става въпрос за извоювани и утвърдени права и правила на парламентарната демокрация, които се погазват по най-груб начин, коментира по-рано днес пред БНР Жельо Бойчев от БСП.

"Няма как ние да не реагираме на такъв тип поведение от страна на мнозинството. Това е безпрецедентно. В досегашната най-нова парламентарна история на България няма случай, в който лидерът на най-голямата опозиционна партия да бъде гонен от зала", категоричен беше депутатът и обвини Главчев, че отношението му към опозицията не е еднократен акт, а системно поведение:

"На първия месец на работата на това НС пак поискахме оставката на г-н Главчев. Тогава беше за невъзможността законодателните предложения и инициативите на БСП да бъдат включвани в дневния ред и в пленарна зала, да бъдат разглеждани. Имаше системен, целенасочен опит за блокаж в дейността на парламентарната група. Това е рецидив в поведението на управляващите. Няма как да не реагираме на всичко това. След всичко, което направи г-н Главчев, не виждам вариант, в който той може да продължи да бъде начело на Народното събрание. Той показа, че не може да владее залата."

Жельо Бойчев заяви, че с решението си да не влизат в пленарната зала, от БСП не правят бойкот, а защитават правата си:

"Това е защита на изконни права - на правото да имаш мнение, на правото да го изразяваш, на правото да представляваш българските граждани, на правото да задаваш въпроси и да искаш отговори, пък било то и от министър-председателя, дори и да се казва Бойко Борисов. По всички важни въпроси очаквайте активна позиция от нас."

Междувременно лидерът на "Воля" Веселин Марешки също обяви бойкот на заседанията в парламента, докато оставка не подаде и депутатът от БСП Иво Христов - заради изказването му, че 80% от българите са дебилни.

Източник: БНР