Димитър Главчев с първа реч от парламентарната трибуна като председател на Народното събрание

Веднага след избирането си за председател на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев от ГЕРБ се обърна към колегите си депутати от парламентарната трибуна. 

Вярвам, че ключовата дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединение, заяви Димитър Главчев. 

"Днес сме тук по волята на повече от 3 млн. български избиратели. Обединява ни гласуването на 26 март доверие. То ни задължава, като представители на всички избиратели, в този динамичен променящ се свят да работим по дневен ред, който те ни диктуват", заяви Главчев. 

По думите му независимо за кого са дали своя глас, българските избиратели ясно и категорично са поставили своите изисквания към законодателния орган. 

Виж още: Депутатите от 44-тото Народно събрание положиха клетва

"За това е важно да работи и да намираме решения по приоритетни сфери като образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Изправени сме и пред значим момент - Европа е на кръстопът, а на България и предстои председателство", заяви Главчев. 

"Очакват ни важни моменти, приоритетни законодателни решения, за които съм сигурен, че ще намерим общ език", допълни той и благодари за оказаното му доверие, избирайки го за председател на парламента. 

Биография

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. 

Средно образование завършва през 1981 г. в 35 СОУ "Добри Войников". През 1987 г. се дипломира в Университета по национално и световно стопанство, което тогава носи името ВИИ "Карл Маркс", със специалност "икономист-счетоводител". Придобива магистърска степен по международни икономически отношения и е дипломиран експерт-счетоводител и е регистриран одитор. 
Говори английски език и руски език.

Политическата си кариера започва като член на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание от 14 юли 2009 г., а през 2011 г. става и неин зам.-председател. В рамките на 41-ия парламент, от 29 юли 2009 г. е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси. От 26 август 2009 г. до 18 октомври 2012 г. е председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор. От 4 септември 2009 г. е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана. От 1 юни 2011 г. е член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. От 3 октомври 2012 г. е председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

Димитър Главчев е заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Член на Парламентарната група на ПП ГЕРБ и Заместник - председател на 43 Народно събрание. 

Член е на Управителния съвет на СНЦОД "Граждани за европейско развитие на България". 

Член е на Контролната комисия на ПП ГЕРБ от 03 декември 2006 г.