Защото, за да оцелеем в този свят, трябва да запазим детето в себе си живо

Първи юни е международния празник на децата, били те малки или вече пораснали. За да остане човек жив на този свят, а не само празна, работеща черупка, той трябва да запази поне малко от детето в себе си. А това се постига, като направим така, че да се чувстваме свободни, да се наслаждаваме на малките неща и да четем детски книги от време на време. Дали ще е заради нас самите, или ще е приказка за лека нощ на детето, няма значение. Важното е да помним какво е да си дете.

Ето някои цитати от любими детски книги:

"Пипи Дългото Чорапче" - Астрид Линдгрен
"- Но, Пипи - каза Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като никога не съм опитвала - отвърна Пипи. - А трябва да ти кажа, Томи, че за да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения." 

"Малкият принц" - Антоан дьо Сент Екзюпери
"В този спящ малък принц най-силно ме вълнува неговата вярност към едно цвете, образът на розата, която сияе в него като пламък на лампа дори когато той спи..."

"Приключеният на Том Сойер" - Марк Твен
"Идваха, за да се гаврят - оставаха да боядисват. Когато Бен капна от умора, Том преотстъпи четката на Били Фишър срещу едно хвърчило в добро състояние. А когато и той се умори, Джони Милър се вреди срещу един умрял плъх, вързан на въженце, за да го въртиш над главата си - и тъй нататък, и тъй нататък, час подир час. Към средата на следобеда от последния бедняк, какъвто беше сутринта, Том се бе превърнал в човек, буквално заринат от богатства."

"101 далматинци" - Доуди Смит
"Като много други обичани хора и те вярваха, че са собственици на кучетата си, вместо да си дадат сметка, че всъщност кучетата ги притежават. Понго и Мисис намираха това за трогателно и забавно и оставяха питомците си да си въобразяват, че са прави."

"Питър Пан" - Джеймс М. Бари
"Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно."

"Карлсон, който живее на покрива" - Астрид Линдгрен
"Че съм умен - умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека."

"Емил от Льонеберя" - Астрид Линдгрен
"Емил от Льонеберя е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят. Той върши повече пакости отколкото са дните в годината. Вместо знаме вдига на пилона сестричката си Ида, пада от кокили право в супника на госпожа Петрел, напива прасето и кокошките… Но когато в една страшна зимна нощ никой не смее да откара болния Алфред на лекар, Емил впряга шейната и тръгва сам срещу виелицата."

"Хобит. Билбо Бегинс, или Дотам и обратно" Джон Р.Р. Толкин
И наистина, който търси, обикновено намира, макар и не винаги точно това, което е търсил.

"Приключенията на Лукчо" - Джани Родари
"Ягодка не можеше да се начуди на енергичността на младия граф.
- Как се промени изведнъж! Майчице, как се промени.
Всички, които Черешко срещна при своята разузнавателна обиколка, забелязаха същото. Графините, дон Мерудия и дук Мандарина го гледаха като гръмнати."

"Мечо Пух" - Алън Милн
"Прасчо:
- Знаеш ли, Пух. Мислех си…
- Това е добър навик, Прасчо! - прекъсва го Мечо Пух."

"- Защо ли нещата трябва да се променят? - прошепна Прасчо.
Пух помисли, помисли и каза:
- Така имат възможност да станат по-добри!"

"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед."

Източник: Bulevard.bg