Тази неделя един от любимците на българската публика изпълнява безсмъртната музика от "Лебедово езеро"

Седмица преди Националната опера да играе балета "Лебедово езеро" (25-26 юни), тази неделя, на 19 юни, в зала "България" музиката на Чайковски звучи в предизвикателна програма с участието на експанзивния цигулар Стефан Тарара (Германия) и гост-диригента Хория Андрееску (Румъния).

Концертът започва със самобитния и същевременно космополитен музикален изказ на Лигети, продължава с "концерта пътешественик" на Прокофиев, концерта огледало на неговите "Ромео и Жулиета" - и завършва с безсмъртната музика на Чайковски от "Лебедово езеро".

Гост-солистът Стефан Тарара е един от любимците на софийската публика от миналия сезон. Той е носител на първи награди от десетки международни конкурси и свири на майсторска цигулка "Николо Галиано".

Той е роден през 1986 г. в Хайделберг в музикално семейство и дебютира на сцена едва 4-годишен. След първата си победа в конкурса Jugend Musiziert, когато е на осем, печели други над 20 първи награди. Още на 10 свири Втория концерт на Виенявски и е солист на големи състави като радиооркестрите в Мюнхен и Любляна, Камерния оркестър в Щутгарт и др.

През 2007 г. изпълнява с огромен успех цигулковия концерт от Бетовен с Китайския национален симфоничен оркестър под палката на Ен Шао в Пекин и е най-младият солист, свирил някога с тях.

Завършва магистратура през 2012 г. в университета по музика в Цюрих при проф. Закар Брон и от 2014-а става негов асистент в Интерлакен, Швейцария.  Води и различни майсторски класове в Европа. От сезон 2010/2011 е първи концертмайстор на Манхаймския филхармоничен оркестър. 

Концерта дирижира отново Хория Андрееску, който "заразява" със своята неудържима енергичност и задълбочения си прочит на произведенията. Той е музикален директор на симфоничния оркестър на Румънското радио и диригент на филхармонията "Джордже Енеску", основател и диригент на камерния оркестър "Виртуозите на Букурещ".

През 80-те и 90-те години работи като постоянен гост-диригент на водещи немски оркестри като Берлинския радиооркестър, Дрезденската филхармония и Държавната капела в Шверин. Записал е над 1000 продукции за водещи европейски радиостанции, както и над 70 албума за фирми като Attaca, MarcoPolo, Naxos, Electrecord и Artexim.

От Софийската филхармония напомнят, че предлагат на своите почитатели преференциални цени до края на сезона - 50% отстъпка за специалните и 20% отстъпка за редовните концерти. Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации - сайтът на Софийската филхармония.

 

Източник: Софийска филхармония