В последните дни преди големия двубой едни от най-близките му хора са плътно до него - брат му Тервел и треньорът му от българска страна Михаил Таков

Аз се надявам той да бие, няма да бъде лесен мач, подчерта Михаил Таков.

"Тренира, мобилизиран е. Колкото е голям залогът за брат ми, за Кличко е два пъти по-голям, защото носи тежката царска корона - десет години не е побеждаван", отбеляза на свой ред Тервел.

Надлъгването

Играта на котка и мишка, която световният шампион Владимир Кличко приложи на Кубрат Пулев, може да се окаже фатална за украинеца. След като първият мач през септември беше отложен заради контузия на Кличко, най-добрият български боксьор заяви в интервю за Нова телевизия, че отлагането е поредният трик на Кличко, който ще му позволи да се подготви още по-добре.

След това интервю Кубрат Пулев се скри от българските медии. Споделя, че само за деня, след като беше разпространена новината за отлагането на мача, е получил над 100 съобщения и обаждания най-вече от журналисти от България.

Виж още: Кобрата: Какво е това, психологическа война или просто някой се страхува?

Интервю с Владимир Кличко

Световният шампион по бокс в супертежка категория на версиите IBF, WBA, WBO, IBO Владимир Кличко даде интервю за германското издание "Мопо", цитирано от "7 дни спорт", преди битката си с Кубрат Пулев на 15 ноември в Хамбург. 

- Някои експерти считат Пулев за най-силния ви опонент от Дейвид Хей насам. Имат ли право? 

- Да, преди мача Хей също обещаваше много, но не показа много на ринга. Аз се готвя за най-лошото. Винаги го правя. Колко силен е съперникът, можеш да кажеш чак след мача.

- А с какво може да бъде опасен Пулев? 

- Има добра техника, бърз е. Вече е срещал опоненти, които са по-високи от мен. Действа много уверено. Надявам се все пак да се появи на ринга, защото не го направи на пресконференцията. 

- От години мачовете ви са все едно се биете сам. Чувствали ли сте истинска битка на ринга? 

- Аз се надявам мачовете да са такива, дори и да е малко скучно за публиката. Би било интересно за феновете, ако понякога техните боксьори са изправени пред трудности. Но голямото изкуство е да доминираш така, че съперникът ти да няма шанс. 

- Т.е. залагате на сигурността пред това да е интересно? 

- Искам да съм дълго в спорта и това е важно. - Помните ли последния удар, който наистина ви е наранил здраво? - Да, в мача срещу Кори Сандърс през 2003 г. - Това е преди 11 години! - Да. И все още ме мотивира.

- Кога за последно се изненадахте от опонент? 

- Срещу Мариуш Вах преди 2 г. в Хамбург. Имаше невероятна издръжливост. Просто не искаше да падне и да ме остави да приключа срещата. Няколко седмици по-късно разбрах и как е издържал, когато излезе допинг пробата.

 - Изглежда сте преживели всичко в бокса, знаете всичко, очаквате всичко. Какво ви мотивира? Какво ви вълнува? Къде е тръпката? 

- Основната мотивация е страхът. Страхът от страха да загубиш. В бокса се твърди, че страхът е смъртоносен. Но това не е същият страх. Има страх, от който замръзваш. Има и такъв, който те кара да продължаваш напред. При мен е здравословен страх, който не ме убива, а ме кара да вървя напред. 

- През декември трябва да станете баща за първи път. Нервен ли сте? 

- Очаквам го и се вълнувам много. От много години искам да стана баща. Сега мечтата ще се изпълни. 

- Едно ново предизвикателство. 

- Виждал съм при Виталий какво е да си баща. Той вече има три деца. Но трябва да го изпитваш сам, за да разбереш какво е чувството наистина и как влияе на живота ти. Човек само може да си представя преди това. Но съм наясно, че ще се появят неща, за които не съм подготвен. Това е нещо добро всъщност. 

- Чакането на дъщеричката промени ли нещо в мисленето и държанието ви? 

- Носи ми повече позитивни чувства – в ежедневието, но и в тренировките ми. Това, че ще ставам баща, също ме мотивира. 

- Може ли бащата Владимир да сложи край на боксьора Кличко? 

- Няма да приключа кариерата си сега! Искам още бокс. 

- Казвали сте, че искате да останете в бокса още няколко години. Искате ли дъщеря ви да гледа как татко се бие? 

- В никакъв случай! Не искам детето ми да ме вижда да се боксирам. Искам и когато съм на ринга, да не се тревожа за други. 

- Не се ли притеснявате, че може да загубите силата си? 

- Виталий е най-добрият пример, че това няма да се случи. И той ми е казвал, че след раждането на дете е удрял даже още по-силно.

Виж още: Кличко: Пулев не знае какво е страх!