Голямата награда - 60 хил. лева, 17-годишният "Павароти от Дупница" възнамерява да вложи в музикалното си образование. Предстои му кариера като оперен певец!

Тийнейджърът от Дупница учи народно пеене, но изгря на сцената в "България търси талант" с O, sole mio и Ave Maria.

В заключителното предаване Томас Томов спечели зрителския вот в конкуренция с останалите 11 финалисти, след като изпя една от най-известните мъжки оперни арии - Nessun dorma от "Турандот" на Джакомо Пучини (видео). Миналата година тъкмо тя донесе на Рафи Бохосян победата в друго шоу - "Като две капки вода".

Фотогалерия: България търси талант 2014

Самоук тенор триумфира и в първия сезон на "Великобритания търси талант", а миналата година невероятната история на Пол Потс бе екранизирана в комедията "Звезден шанс", с Джеймс Кордън в главната роля.

У нас оперен певец спечели преди година и другото рейтингово шоу по Би Ти Ви - "Гласът на България". След броени дни Ивайло Донков заминава за Бъркли, където ще получи ценни музикални уроци от световноизвестни преподаватели.

Пеещи таланти - незрящата Богдана Петрова и 12-годишната Кристина Арабаджиева - победиха и в първите два сезона от "България търси талант", а предаването запази статута си на най-гледаната БГ продукция в тв ефира.

Виж още: Лили, Пласидо Доминго и "Барселона" - синоним за качество

В сутрешния блок на Би Ти Ви беше първото гостуване на Томас като победител. Той сподели, че гледа изпълненията си рядко, защото си намира само кусури, и съвсем не очаквал да спечели шоуто. Намеренията му са да кандидатства оперно пеене в Музикалната академия. В образованието си ще вложи и своята парична награда от шоуто.

Томас при следващата си поява пред журито, с водещата Мария Силвестър

Всъщност почти всички във фамилията му са музиканти,

но той се ориентирал към нетипичен за своя етнос стил. Заслугата била на негова учителка в началното училище, която го чула как си пее по коридорите. Завела го в кабинета по музика и започнала да му пуска песни на Андреа Бочели - които той повтарял.

Сред финалистите, които се представиха в заключителната вечер, бяха също така изпълнителите Косара Цонева, Радо Михов и квартет "Захир", акробатичното трио Силвия, Моника и Евгения, попинг танцьорът Мурад Мурад, денс формациите TC World, NNS Crew и Creators, както и детето чудо Джулио Илиев.

Българите гласуваха не само за таланти - те гласуваха и за истории,

коментира след финала Любен Дилов-син, който този сезон беше в журито заедно с Асен Блатечки, Есил Дюран и Ваня Цветкова.

Фотогалерия: България търси талант 2014

Подгласничка на победителя тази година стана друго дете чудо - 9-годишната акробатка Борислава Иванова от Хасково (видео).

В челната тройка се класира и връстник на Томас - Бейхайдин Симеонов от плевенския град Тръстеник (видео). 17-годишният младеж се вдъхновил да усвои уличния танц "попинг" от филма Step Up / "С ритъма на танца".

Видео: Откри ли Саймън Кауъл следващата Сюзан Бойл?