Тя участва както в естетски независими продукции, така и в холивудски блокбъстъри. Както и да се въплъщава, остава вярна на себе си. Как го постига - ще си остане загадка.

Тя носи противоречията с изяществото, с което носи и дизайнерски тоалети.

Суинтън е аристократка по произход, учи в най-реномираните колежи, съученичка ѝ е лейди Даяна.

Върху семейния герб на фамилия Суинтън има глиган, а девизът гласи: "Опитомихме дивото".

Това не е съвсем вярно, поне що се отнася до Суинтън.

Тя от малка изповядва социалистически идеи и е член на английската Комунистическа партия.

Освен като театрална актриса, е работила като доброволец в Кения.

Tilda suintan v samo lyubovnitsite ozhivyavat na dzhim dzharmush

Тилда намира сродна душа в лицето на Дерек Джарман, скандалното дете на английското кино: той е хомосексуален и атеист, болен от СПИН. Тилда се снима в осем от неговите филми - експериментални, рушащи табута и болезнено естетски. Джарман казва, че "винаги е бил наполовина влюбен в Суинтън".

Тилда се снима в тотално неизвестни ленти и касови хитове. Прави запомняща се роля в "Орландо", екранизация по творбата на Вирджиния Улф, разказваща за човек, който живее повече от 100 години, през които плавно преминава от жена в мъж и обратно.

Tilda suintan kato deyvid boui i obratno

Тилда винаги е била алтер-егото на Дейвид Боуи, негов съвършен огледален образ. Наскоро дори витаеха слухове, че тя ще играе Боуи във филм, посветен на живота му.

Видео: Тилда Суинтън в клип на Дейвид Боуи

"Исках да покажа, че обикновено това, което другите виждат в една красива жена, не е истината за нея - казва Суинтън в интервю по повод арт-инсталация, в която участва, лежейки по осем часа дневно в стъклен ковчег. - Както казва Хенри Джеймс: "Да бъдеш истинска дама означава да бъдеш портрет, тих и неподвижен." Ако си истинска, не си дама. Затова аз избрах да бъда истинска, макар и не точно дама." 

Тилда познава проклятието на двуполовостта - и до днес на летищата по цял свят редовно се обръщат към нея със "сър" и я препращат към мъже, които да я претърсят. "Сигурно защото съм висока и не си слагам червило. Хората някак не могат да си представят как е възможно жена да изглежда по този начин."  

Tilda suintan v yves saint laurent

На 10 години, докато пътувах с влака, ми хрумна, че съседът ми по място не се догажда колко жалка съм всъщност. Това беше истинско откровение: това, което показваш на околните, съвсем не е задължително да отговаря на вътрешните ти чувства.

Харесвам козметиката, но ако искаш да приличаш на себе си - тя далеч не е най-добрият начин. Гримът те заставя да изглеждаш като някой друг.

Културните граници са далеч по-важни от националните. Можете да сте самотни в родния си град, а някъде в Токио, Ню Йорк или Белгия да се чувствате сред роднини и съседи по двор.

Децата често се противопоставят на родителите. Напълно е вероятно моите да пораснат и да станат счетоводители-фашисти.

Tilda suintan zlaten globus 2012

Прието е, че на 19 трябва да се определите - какво искате да правите в живота и прочие! Глупости! Или пък, че на 20 трябва да изграждате сериозни отношения. Глупости. Всичко това са пълни глупости. Съдейки по себе си, ще кажа, че ако тогава се бях съгласила с тези условности, щях да живея по команда.

Винаги съм знаела, че не съм красива. Това е голямо преимущество. Аз е дизайнерски продукт.

Постоянно ни казват, че алкохолиците са безнадеждни. Повечето истински интересни, енергични и живи хора, които съм срещала, са били алкохолици. Мисля, че именно надеждата кара хората да пият.

Отидох на церемонията на "Оскарите" като турист. Когато казаха моето име, ме завладя ужас. Да се изправиш на сцената пред три милиарда души - това е травма. По-добре да ми бяха изпратили приза по пощата.

Tom hidalstan i tilda suintan kato vampiri

Три неща могат да ме измъкнат от леглото: децата ми, филм, който снимам, филм, който искам да гледам. Аз съм много мързелива.

Помоему съмнението е това, което ни прави хора. Без съмнения даже праведникът ще загуби не само чувство за реалност, но и чувство за себе си. В отсъствието на съмнения има нещо безумно.

Аз съм тих човек. Щастлива съм, когато мълча. И никога не съм разчитала да ме разберат.

Повечето от нас преживяват живота си без нито едно приключение. Но какъв живот е този без порив и мечта?