Според милиардера Великобритания се очаква да има сериозни проблеми с Брекзит, а правителството на Тереза Мей няма да издържи дълго

Милиардерът Джордж Сорос заяви, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е "кандидат-диктатор", който ще се провали. Той добави, че Тръмп се „готви за търговска война, която ще има огромни ефекти върху Европа и други части на света", предава АФП.

"Самият кандидат-диктатор не очакваше да спечели изборите - той бе изненадан", заяви роденият в Унгария финансист и добави, че е убеден в провала на Тръмп, защото "идеите му, това, което го води, си противоречат". 

Сорос предрече загубата на "позитивното влияние на САЩ по света в полза на отвореното общество", което ще "има огромен ефект върху Европа и други части на света".

Виж още: 10 акцента от първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ

Милиардерът, който подкрепяше кандидатурата на Хилари Клинтън за Белия дом, е загубил близо един милиард долара поради изненадващата победа на Тръмп. 

Освен краха на Тръмп Сорос предрича икономически проблеми във Великобритания и усложнения при "чистото ѝ откъсване" от ЕС, както и възможността страната отново да се присъедини към блока или да влезе в друг тип споразумение, веднага след като Брекзит бъде осъществен, пише "Гардиън".

"Според мен министър-председателят на Великобритания Тереза Мей едва ли ще остане на власт. В момента кабинетът ѝ е разделен, има малко мнозинство на парламента. Мисля, че няма да издържи. В момента хората във Великобритания са в период на отричане. Икономическата ситуация в момента не е толкова лоша, както бе предричано и те живеят с надежда. Но докато валутата се обезценява и инфлацията расте, това ще доведе до спадане на жизнения им стандарт“, добави той. 

Виж още: Великобритания няма да остане в единния европейски пазар

"Ще отнеме известно време, но когато се случи, те ще разберат, че получават по-малко от преди, защото заплатите няма да се повишават достатъчно бързо, за да покрият цената на живота", смята милиардерът.

"Разводът ще отнеме много дълго време. По-трудно е да се разведеш, отколкото да се ожениш, затова и смятам, че ще се развие желание за стопляне на отношенията и на теория или дори на практика ще попаднем в ситуация през 2019 г. или 2020 г., когато Великобритания ще напусне ЕС. В петък тя ще го напусне, но ще се присъедини отново в края на седмицата, а в понеделник ще има ново споразумение", смята Сорос. 

Той изрази надежда, че и двете страни ще открият общи позиции, за да избегнат "горчив" развод.

Източник: Агенция "Фокус"