"Теорема нула" (2014) е с прожекция в зала 1 на НДК на 19 март, след раздаването на наградите от 20-ия София филм фест

"Причината да не гледам вече толкова много филми е, защото не се изненадвам. Обичах филмите, защото те ми отваряха врати към светове, които никога не съм си представял, че ще видя. Това вече се случва много, много рядко... Холивудските киностудии възприемат хората в Америка като тъпа аудитория. Те се опитват да занижават стандартите колкото може повече, за да стигнат до широката и тъпа публика. Аз продължавам да се противопоставям на това и искам да вярвам в интелигентността на зрителите. Но ако продължаваш да храниш хората с бебешка храна достатъчно дълго, те накрая ще започнат да я харесват...", казва Тери Гилиъм. 

Легендарният британски режисьор, който миналата есен навърши 75, е сред тазгодишните лауреати на Наградата на София за принос към изкуството на киното - и я получава лично тази събота.

По-рано през деня, от 12 ч. в Дома на киното, е срещата разговор с него в поредицата "Интервю с автограф". Вечерта, след церемонията по раздаването на отличията от 20-ото издание на фестивала, гостът представя пред публиката в зала 1 на НДК най-новия си реализиран филм - "Теорема Нула" (2013).

Третата му антиутопия след "Бразилия" (1985) и "12 маймуни" (1995) разказва за компютърен хакер, който живее като отшелник в дома си, търсейки тайната за човешкото съществуване.

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

Актьорското съзвездие включва двукратния носител на "Оскар" Кристоф Валц в главната роля плюс Дейвид Тюлис, Мелани Тиери, Бен Уишоу, Питър Стомеър, Тилда Суинтън и Мат Деймън, работил с режисьора и в "Братя Грим" (2005).

"Теорема нула" е опакован в неповторимия шантав визуален стил на Гилиъм, с характерния му хумор, изтъкват от София филм фест, където звездите от "Монти Пайтън" гостуват често и са на особена почит.

"Точно преди 20 години с Британския съвет направихме първия фестивал на "Монти Пайтън" в Дома на киното. Специален гост беше Тери Джоунс. Стана паметно събитие. По-късно същата година Тери ми съдейства да се запозная с другия Тери от групата и да направя интервю в дома му в Лондон. Беше уникално преживяване. Да бъдеш в петвековната къща на автора на "Бразилия", сред макети, реквизит и плакати от филмите му, не се случва всеки ден. Оттогава винаги съм мечтаел той да ни гостува. На всеки две години му пращах покани, които той отклоняваше поради заетост", спомня си основателят на София филм фест Стефан Китанов.

Видео: Мик Джагър за "Монти Пайтън": Банда сбръчкани старци!

Роден в Минеаполис, щата Минесота, на 22 ноември 1940 г. Когато е 12-годишен, семейството се премества в Лос Анжелис, където Тери се среща отблизо с холивудската реалност. След гимназията започва да учи физика, а след това и политически науки в колежа "Оксидентъл".

След като завършва, известно време работи в списание - рисува и се занимава с дизайна на изданието. Историята му там свършва, когато се записва в Националната гвардия. Следват години на социални помощи, обиколки из Европа с мотоциклет и навлизане в рекламния бизнес след завръщането му в Америка.

По време на политическите смутове през 60-те Гилиъм се опасява сериозно, че може да стане терорист, затова решава да си стегне куфарите и да напусне САЩ. Заминава за Великобритания, а там с помощта на Джон Клийз започва работа в детско тв предаване.

Именно телевизията го среща по-късно с останалите партньори от комедийната трупа "Монти Пайтън": Тери Джоунс, Ерик Айдъл и Майкъл Пейлин, като впоследствие към тях се присъединява и Греъм Чапман.

Видео: Анимационна биография на един легендарен комик

Телевизионната поредица "Летящият цирк на Монти Пайтън" ги превръща в най-популярните комици на Острова, а Гилиъм получава мястото на постоянен аниматор. Той отговаря за цялостния визуален стил на изявите им по телевизията, а по-късно сърежисира филмите им и е техен художник.

По това време се запознава с бъдещата си съпруга Маги Уестън, която е гримьорка на "Монти Пайтън", а впоследствие работи като гримьор и в неговите филмови проекти.

Изобилието от черен хумор и безжалостни пародии на общоприетите ценности стават запазена марка на шоуто. Гилиъм се изявява и като актьор, а сред популярните му роли е кардинал Фанг от скечовете за Испанската инквизиция.

Режисьорският му дебют в киното е през 1975 г. с "Монти Пайтън и Светият Граал", от чието излизане наскоро се навършиха четири десетилетия.

През 1977 г. екранизира "Джабероуоки" на Луис Карол като средновековна фантазия с Майкъл Пейлин. По-късно има принос към филмите им "Животът на Брайън" и "Смисълът на живота според "Монти Пайтън", но оставя Джоунс да режисира сам първия.

Видео: Последната роля на Робин Уилямс - куче в "Абсолютно всичко" на Тери Джоунс

Живописната приказка за пътуващите във времето джуджета "Бандити във времето" (1981), става истински хит в Америка, а миналата есен Гилиъм разкри, че се подготвя тв сериал по филма.

Най-амбициозната му продукция по онова време е "Приключенията на барон Мюнхаузен" (1989), създаден със зашеметяващ за времето си бюджет от 46 млн. долара и с цял куп звезди: Джонатан Прайс ("Бразилия"), Стинг, Робин Уилямс, Ума Търман в ролята на Венера, Оливър Рийд като бог Вулкан, Ерик Айдъл и Джон Невил в заглавната роля.

Уилямс се снима и в "Кралят на рибарите" (1991) заедно с Джеф Бриджис, Аманда Плъмър и спечелилата "Оскар" Мерседес Рюл. Филмът се приема в Холивуд като първата комерсиална продукция на Тери Гилиъм и става касов хит.

След "Земя на приливите" (Tideland, 2006) режисьорът решава да се откаже от американското си гражданство. Предпоследното заглавие във филмографията му е "Сделката на доктор Парнасъс", чиито снимки са забавени заради внезапната смърт на актьора Хийт Леджър, снимал се по-рано и в неговия "Братя Грим".

Виж още: Сатаната на екрана (видео)

Тери не се обезкуражава и довършва филма с други трима актьори, добри приятели - негови и на Леджър: Колин Фарел, Джуд Лоу и Джони Деп, с когото е екранизирал романа на Хънтър С. Томсън "Страх и омраза в Лас Вегас" (1998).

Източник: София филм фест