От организацията огласиха стряскаща статистика за нивото на насилието срещу деца

Дейвид Бекъм, посланик на УНИЦЕФ на добра воля, засне въздействащ късометражен филм за кампанията End Violence, която подчертава неотложната нужда да се сложи край на насилието срещу деца.

Чрез сцени на насилие, които се появяват по кожата на футболиста като анимирани татуировки, видеото илюстрира жестоката реалност, че физическият и психическият тормоз могат да оставят завинаги своя отпечатък върху подрастващите.

Видео: Има ли ваксина срещу насилието?

Докато Бекъм се татуира, за да отбележи щастливи или важни спомени, милиони деца носят следи, които не са избрали по своя воля - дълготрайните белези на насилие и тормоз, отбелязват от детския фонд на ООН.

Анимациите изобразяват всички твърде често срещани форми на насилие, които момчетата и момичетата понасят на местата, където би трябва да се чувстват в безопасност: у дома, на училище, онлайн и в своите общности.

Виж още: Всяко четвърто дете по света живее в зони на конфликти или катастрофи

"Когато започнах своя Фонд 7 с УНИЦЕФ (www.7.org), се ангажирах да сторя всичко възможно, за да направим света по-безопасно място за децата, както и да говоря по проблеми, които оказват разрушително въздействие върху живота на децата. Един от тези въпроси е насилието", споделя Дейвид Бекъм и допълва:

"На всеки пет минути някъде по света едно дете умира от насилие. Милиони други са застрашени от физическо, емоционално и сексуално насилие, което може да унищожи детството им завинаги.

Миналата година посетих Камбоджа с УНИЦЕФ, където срещнах и слушах деца, които ми разказваха за ужасно насилие. Бях шокиран от това, което чух и видях, как насилието може да остави дълбоки и трайни белези. Никое дете не трябва да преживява това.

Децата обаче страдат от насилие във всички краища на света, в своите домове, училища и на улиците си. Надявам се, че този нов проект ще привлече вниманието към този спешен въпрос и ще вдъхнови действия. Насилието срещу деца е грешно и заедно трябва да сложим край."

Виж още: Новата татуировка на Дейвид Бекъм

"Насилието и тормозът оказват ужасно влияние върху живота и бъдещето на децата - увреждат телата им, подкопават тяхното емоционално благополучие, дори пречат на здравословното умствено развитие. Когато закриляме децата от насилие, ние предотвратяваме индивидуални трагедии, като насърчаваме по-силни и по-стабилни общества. Благодарение на силни защитници като Дейвид Бекъм, както и силата на гласовете на самите деца и млади хора, ние събираме увереност, че насилието срещу деца по света може да спре", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Виж още: 700 млн. са малките булки по света

От УНИЦЕФ изброяват седем доказани стратегии, които могат да помогнат за край на насилието срещу деца:

- укрепване на нагласите, които поддържат ненасилието;
- прилагане на законите;
- създаване на безопасна среда за децата;
- подкрепа за родителите и настойници;
- увеличаване доходите на семействата за намаляване на бедността;
- укрепване на социалните услуги;
- обучение на децата с житейски умения.

Видео: Децата, които подминаваме с безразличие

Най-новите статистически данни, цитирани от УНИЦЕФ, показват стряскащо равнище на насилието срещу деца:

- На всеки пет минути едно дете умира в резултат на насилие.

- Приблизително всяко 10-о момиче под 20-годишна възраст, или общо 120 млн. момичета в световен мащаб, са преживели сексуално насилие.

- Всяка година близо 1 млрд. деца на възраст между две и 14 години, или шест от всеки 10 в световен мащаб, са подлагани редовно на физическо наказание от своите настойници.

- 1/3 от учениците на възраст между 13 и 15 години в световен мащаб биват тормозени редовно.

Виж още: УНИЦЕФ: Заради бедността до 2030 г. ще умрат над 69 млн. деца под 5-годишна възраст

Източник: УНИЦЕФ