УНИЦЕФ оповести нова стряскаща статистика за детските бракове

Момичето на снимката горе е 13-годишна бежанка от Сирия, която е била принудена да се омъжи на 12 заради финансови затруднения на семейството й и опасения, че може да стане обект на сексуално посегателство.

Съпругът й е на 23 и двамата вече очакват първото си дете, макар че организмът й се справя трудно с бременността в такава ранна възраст. Бъдещата майка не е ходила на училище от 10-годишна...

Според нова статистика, огласена от УНИЦЕФ над 700 млн. от омъжените жени по света са минали под венчило на детска възраст. Повече от 1/3, или около 250 млн., сключват брак още преди да навършат 15.

Девойките, които се омъжват преди пълнолетието си, често не завършват училище и е по-вероятно да станат жертви на домашно насилие, да изгубят живота си от усложнения при бременността и раждането, а децата им идват на бял свят мъртвородени или умират още преди да са навършили месец, напомнят от световната организация.

В детска възраст - едва 8-годишни, се женят и героите в индийския сериал "Малката булка", излъчван у нас по Нова телевизия. Поредицата разказва за Ананди, дадена от семейството си за съпруга в богат индийски род, и обрисува изпитанията, през които преминават децата, принудени да сключват брак в името на традицията.

Натоварен със силни социални послания, сериалът е вдъхновен от истинска история - за майката на индийския писател Пуренeду Шекхар, дадена за съпруга на 15 години. Премиерата му е през 2008 г., а шест години по-късно има зад гърба си над 1500 епизода.

Според проучване на индийската Национална здравна асоциация почти 45% от жените там на възраст между 20 и 25 години признават, че са сключили брак, преди да навършат 18.