Премиерата на поредния филм за героя на Едгар Райс Бъроуз, от режисьора на четири "Хари Потър", по кината у нас от 8 юли

"Легендата за Тарзан" е поредният от многото филми за героя, роден от фантазията на писателя Едгар Райс Бъроуз в началото на ХХ век. По-младите могат да се сетят за анимацията на "Дисни", а любителите на кинокласиката - за поредицата с олимпийския шампион по плуване Джони Вайсмюлер.

Този път като титулярния герой в джунглата разголва атлетично тяло Александър Скарсгард, син на шведския актьор Стелан Скарсгард и звезда от вампирския сериал "Истинска кръв".

Екранната му партньорка е Маргот Роби ("Вълкът от Уолстрийт", предстоящия "Отряд самоубийци"), а в актьорския състав са още Самюъл Джаксън, Джон Хърт, Кристоф Валц, Джим Броудбент и Джимон Хонсу.

Режисира Дейвид Йейтс, заснел последните четири филма за Хари Потър и предисторията "Фантастични животни и къде да ги намерим".

Виж още: 11 филма по случай годината на маймуната

Сюжетът: Изминали са години, откакто Тарзан (Скарсгард) е напуснал африканската джунжла и води живот като джентълмена Джон Клейтън, лорд Грейстоук, заедно с любимата си съпруга Джейн (Роби). Сега той е повикан обратно в Конго, за да служи като търговски емисар на парламента, без да подозира, че е превърнат в неволно оръжие на алчност и отмъщение, зад което стои посланикът на белгийския крал Леон Ром (Валц), Но хората зад този смъртоносен заговор няма представа до какви последствия ще доведе той...

Първата екранизация е почти отпреди век, последно в тази роля влезе Келан Лъц през 2013 г., у нас е популярен и "Тарзан, потомъкът на рода Грейстоук" с Кристоф Ламбер (1984), а през 1932-48 г. легендарният Джони Вайсмюлер се снима в 12 филма за Тарзан.

Виж още: Девет кинокомедии, осмиващи нацизма

Новият филм излиза точно в годината на маймуната по китайския календар. Песента към него - Better Love - беше записана от ирландеца Хозиър, нашумял с друга балада, Take Me to the Church.