Работилницата за деца и родители е отворена до петък от 9 до 18 часа

Да построим своята мечтана София. Това призовават организаторите на работилницата за деца и родители, която се провежда от днес до петък поляната в Южния парк в столицата.

На участниците се дава възможност да построят столицата такава, каквато е в представите им, да покажат как изглеждат и къде се намират любимите им места.

Какво представлява работилницата

Проектът ще включва разполагането на работна площадка - PVC плоскости, с карта на София, върху която участниците ще поставят ръчно изработени макети на сгради, изграждайки въображаема градска среда - архитектура, дизайн, ландшафт, скулптура, визуална комуникация, мултимедия и всичко свързано с изящни и приложни изкуства или просто ще обозначават любимите си места в София.

Всеки ще има възможността да направи умален модел на съществуваща или въображаема сграда и/или на интересно градско пространство. За тази цел, участниците ще имат на разположение разнообразни материали - цветна хартия и картон, дървени клечки, плат, лепило, ножици, цветни моливи и др. Креативният процес ще бъде подпомогнат от аниматор, който ще разказва интересни истории за града и емблематичните сгради в него.

Развиване на въображение и умения

Проектът е насочен към децата и е начин за тренировка на въображението на малките и техните родители, начин да прекарат незабравимо един ден, да научат повече за София и да общуват. Всеки ще има свобода да импровизира. Участниците ще имат възможността да използват всякакви изразни средства, които биха представили идеята им най-добре.

Участниците в проекта ще редуват задачи с предварително зададени цели и други с пълна свобода. Така малките ще научават основните принципи на устойчивост и формообразуване. Идеята е децата да се научат да създават двумерни и тримерни фигури и тела и да ги стабилизират.

Работата с ръце създава отношение, към всичко което ни заобикаля, учи ни на толерантност и прагматичност, в известна степен ни отдалечава от потребителското битие и ни прави малко повече мислещи и чувстващи, споделят организаторите.

Виж още: 3000 души събра първото издание на iCreate

Според тях в работилницата ще бъдат засегнати темите екология, устойчивост, изкуство, цветове, икономичност, красота освен функционалност, възможност хората да участват в живота на своите културни центрове, градски площади и улици, архитектура под магистрали или върху покриви на индивидуални жилища, които сами могат да си я построят, са малка част от усещането за добра архитектура с някои изключителни образци.

Работилницата на открито ще е отворена от 9,00 часа до 18,00 часа. Проектът е финансиран от Столична община.

Източник: Работилница "Да създадем своя София"